Chemie ve službách potravin
| 14. 7. 2016Pod slovem potravina si každý představí něco jiného: grilovaný steak, šťavnatý meloun, restovanou zeleninu, čokoládový dort, mléčný koktejl. Záleží na povaze, věku, místě, čase. Jak se ale potravina získává a jak vzniká, tuší málokdo. Přitom právě technologický proces rozhoduje o její ceně a kvalitě i o množství odpadu a dopadu na životní prostředí.
Chemické technologie, vyvíjené po staletí, v našich zeměpisných podmínkách vznikaly hlavně ve spojitosti s lihovarnictvím či cukrovarnictvím. V malém viděl jejich základní použití skoro každý: od produktů dědova či pradědova destilačního přístroje přes babiččiny macerované či extrahované šťávy po různě konzervované nebo sušené plody a zeleninu. Dnes technologie zasahují do výroby potravin mnohem razantněji, vysoké nároky panují nejen na rozmanitost a kvalitu potravin, ale i na šetrné zpracování surovin s minimem odpadů. Potraviny se získávají dnes již zavedenými standardními technologickými postupy, výzkum se tedy dnes zaměřuje na zavádění nových produktů, potravinových doplňků (například z mikrořas), které jsou zdrojem žádaných, zdraví prospěšných látek, na zpracování rostlinných a živočišných odpadů či na vývoj zpracovatelských technologií u potravin, které jsme v minulosti běžně pěstovali, poté se na ně pozapomnělo, ale díky příznivým výživovým vlastnostem se opět vracejí na trh.