Chemie
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...
Na zásaditém moři kyselé ledy plují
Mořská voda je komplexní roztok rozličných látek, mezi nimiž jsou běžné soli jako chlorid sodný (kuchyňská sůl), chloridy vápenatý a hořečnatý,...
O původu homochirality na Zemi
Přírodu si lze představit jako sled opakujících se reakcí, které dávají vzniknout jenom některým druhům organických sloučenin. Homochiralita v...
Urychlit hojení ran
Na 3D tiskárně vytištěné implantáty z chemicky upravené želatiny dokážou urychlit regeneraci tkání, a tím i hojení ran – postupně se vstřebají a...
Co to voní v kávě?
„Jedno espresso, prosím!“ uslyšíte nesčíslněkrát v jakémkoliv baru v Itálii, ať už se opalujete na pláži na Sicílii, procházíte vládní čtvrtí v...
Kvantové tečky
Nobelovu cenu za chemii v roce 2023 získali Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus a Alexej I. Ekimov za objev a výzkum kvantových teček, objektů...
Koka, pasta, crack
Znáte netflixový seriál Narcos? A pijete někdy coca‑colu? Konzumace obou mimořádně populárních produktů má mnohem překvapivější souvislosti, než...
Uléčen k smrti
V roce 2010 exhumoval česko-dánský tým vědců ostatky dánského astronoma, astrologa a alchymisty Tycha Braha (1546–1601) uložené v pražském Týnském...
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR expanduje do Bostonu
Nestává se každý den, aby česká výzkumná instituce založila pobočku ve Spojených státech. ÚOCHB AV ČR, který je díky prostředkům z licenčních...
Pestrá paleta barviv v potravinách
Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.