Příliš pálivé? Přidejte papričku
| 1. 9. 2025Litovali jste někdy, že jste si v restauraci objednali příliš pálivé jídlo, ujela vám ruka s tabascem při vaření nebo jste si na celodenní výpravu do thajské džungle vzali krabičku s kari a až uprostřed pralesa vám došlo, že slovo „pálivé“ má pro vás úplně jiný význam než pro místní vesničanku, která ho s láskou a velkou spoustou papriček připravovala? Pokud něco z toho také znáte, zbystřete.
To, co u čili papriček vnímáme jako „pálivost“, je vjem vyvolávaný látkami známými jako kapsaicinoidy. Jde o alkaloidy, které existují výhradně v paprikách rodu Capsicum. Od přítomnosti a koncentrace dvou z nich – kapsaicinu a dihydrokapsaicinu – se odvíjí stupnice zvaná Scovilleova, která je zlatým standardem hodnocení pálivosti papriček už přes sto let. Jednotkou pálivosti jsou pak SHU (Scoville heat units). Pro představu, kapie má 0 SHU, jalapeño několik tisíc. A aktuálně nejpálivější odrůda papriček na světě, Pepper X, disponuje pozoruhodnými skoro 2,7 milionu SHU.