Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Potravinářství

Éčka a predátoři

Éčka a predátoři

Ondřej Vrtiška | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 319, 2024/6

Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...

Kde se vzala éčka

Kde se vzala éčka uzamčeno

Olga Šolcová, Martina Dlasková | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 336, 2024/6

Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...

(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 339, 2024/6

Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...

Pestrá paleta barviv v potravinách

Pestrá paleta barviv v potravinách uzamčeno

Vlastimil Dohnal, Karolína Mikanová | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 342, 2024/6

Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.

Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 346, 2024/6

Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...

Škodí, nebo neškodí?

Škodí, nebo neškodí? uzamčeno

Libor Červenka | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 350, 2024/6

Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...

K čemu peří?

K čemu peří? uzamčeno

Olga Šolcová | 6. 5. 2024 | Vesmír 103, 296, 2024/5

Snížit negativní vliv intenzivního zemědělství na životní prostředí, přitom zajistit výrobu většího množství potravin lepší kvality v době výkyvů...

Hybridní „hovězí rýže“ s vyšším obsahem bílkovin

Hybridní „hovězí rýže“ s vyšším obsahem bílkovin uzamčeno

František Vyskočil | 2. 4. 2024 | Vesmír 103, 198, 2024/4

V sedmdesátých letech jsme s prof. E. Gutmannem studovali regeneraci a růst svalových vláken [1]. Představoval jsem si, že by kravičky mohly mít...

Vaše káva má elektrický problém

Vaše káva má elektrický problém uzamčeno

Adam Obr | 5. 2. 2024 | Vesmír 103, 67, 2024/2

O tom, že přidat ke kávovým zrnům před jejich rozemletím trochu vody (opravdu jen trošičku) vede k blahodárným výsledkům, se mluví v komunitě...

Jak vylepšit bezmasý hamburger

Jak vylepšit bezmasý hamburger

Eva Bobůrková | 8. 1. 2024 | Vesmír 103, 6, 2024/1

Snížit spotřeb u masa je žádoucí jak s ohledem na planetu, tak na lidské zdraví. Jedna z cest je nahradit živočišnou bílkovinu v pokrmu rostlinnou...