Potravinářství
Vitamin, s nímž to není jednoduché
Uděláme-li si seznam toho, co vitamin D v našem organismu reguluje, zjistíme, že je poměrně velký problém najít fyziologický proces, v němž by...
Příliš pálivé? Přidejte papričku 
Litovali jste někdy, že jste si v restauraci objednali příliš pálivé jídlo, ujela vám ruka s tabascem při vaření nebo jste si na celodenní výpravu...
Autismus, ADHD, fast food, a těhotenství
Děti přebírají stravovací návyky svých rodičů – nic nového. Poněkud zajímavější může být, že i způsob stravování matky v těhotenství má velký vliv...
Cíle byly stanoveny, ale nedošlo k jejich naplnění
Z hlediska šíře záběru zatím nemá Francova kniha o dějinách stravování v Česku obdoby. Komu se podaří zdolat více než sedmisetstránkovou knihu,...
Komu vadí barviva 
ad Vesmír 103, 342, 2024/6 V článku píšete, že jsou zaznamenány alergické reakce po požití Campari. Ve skutečnosti používání barviva E120 košenily...
Sacharinová éra v době éček
ad Vesmír 103, 339, 2024/6 Slavný sacharin (E954) se už před časem vyvinil z kancerogenního působení necukerných sladidel (non-caloric artificial...
Alchymie zbytků 
Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu....
Životní příběh Nicolase Apperta 
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Dva mýty o železe ve špenátu
Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.
Kde se vzala éčka 
Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...