MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025

Potravinářství

Autismus, ADHD, fast food, a těhotenství

Adam Obr | 5. 5. 2025 | Vesmír 104, 270, 2025/5

Děti přebírají stravovací návyky svých rodičů – nic nového. Poněkud zajímavější může být, že i způsob stravování matky v těhotenství má velký vliv...

Cíle byly stanoveny, ale nedošlo k jejich naplnění

Cíle byly stanoveny, ale nedošlo k jejich naplnění

Michal Anděl | 5. 5. 2025 | Vesmír 104, 320, 2025/5

Z hlediska šíře záběru zatím nemá Francova kniha o dějinách stravování v Česku obdoby. Komu se podaří zdolat více než sedmisetstránkovou knihu,...

Komu vadí barviva uzamčeno

Oldřich Lapčík | 2. 12. 2024 | Vesmír 103, 661, 2024/12

ad Vesmír 103, 342, 2024/6 V článku píšete, že jsou zaznamenány alergické reakce po požití Campari. Ve skutečnosti používání barviva E120 košenily...

Sacharinová éra v době éček

František Vyskočil | 4. 11. 2024 | Vesmír 103, 593, 2024/11

ad Vesmír 103, 339, 2024/6 Slavný sacharin (E954) se už před časem vyvinil z kancerogenního působení necukerných sladidel (non-caloric artificial...

Alchymie zbytků

Alchymie zbytků uzamčeno

Magdalena Gajdošová | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10

Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu....

Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 548, 2024/10

Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...

Dva mýty o železe ve špenátu

Dva mýty o železe ve špenátu

Igor Linhart | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 566, 2024/10

Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.

Kde se vzala éčka

Kde se vzala éčka uzamčeno

Olga Šolcová, Martina Dlasková | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 336, 2024/6

Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...

(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 339, 2024/6

Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...

Pestrá paleta barviv v potravinách

Pestrá paleta barviv v potravinách uzamčeno

Vlastimil Dohnal, Karolína Mikanová | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 342, 2024/6

Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.