Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Potravinářství

Alchymie zbytků

Alchymie zbytků uzamčeno

Magdalena Gajdošová | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10

Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu....

Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 548, 2024/10

Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...

Dva mýty o železe ve špenátu

Dva mýty o železe ve špenátu

Igor Linhart | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 566, 2024/10

Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.

Éčka a predátoři

Éčka a predátoři

Ondřej Vrtiška | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 319, 2024/6

Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...

Kde se vzala éčka

Kde se vzala éčka uzamčeno

Olga Šolcová, Martina Dlasková | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 336, 2024/6

Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...

(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 339, 2024/6

Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...

Pestrá paleta barviv v potravinách

Pestrá paleta barviv v potravinách uzamčeno

Vlastimil Dohnal, Karolína Mikanová | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 342, 2024/6

Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.

Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 346, 2024/6

Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...

Škodí, nebo neškodí?

Škodí, nebo neškodí? uzamčeno

Libor Červenka | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 350, 2024/6

Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...

K čemu peří?

K čemu peří? uzamčeno

Olga Šolcová | 6. 5. 2024 | Vesmír 103, 296, 2024/5

Snížit negativní vliv intenzivního zemědělství na životní prostředí, přitom zajistit výrobu většího množství potravin lepší kvality v době výkyvů...