Prof., RNDr. Oldřich Lapčík, Dr.

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK.V Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze se zabývá flavonoidy a steroidy. Podílel se na vývoji řady imunoanalytických metod pro tyto látky ve formátech RIA, ELISA a DELFIA.

Počet článků: 70

Metan z plastů

13. 7. 2017  |  Vesmír 96, 377, 2017/7
V pracovním sešitě chemie pro 9. ročník jsem si přečetla: „Metan vzniká rozkladem plastů.“ Žáci mají odpovědět, zda je to pravda˝, nebo není....
 

Další do sbírky (necukerných sladidel)

13. 7. 2017  |  Vesmír 96, 379, 2017/7
Stonek bobovité rostliny Derris eriocarpa (český název rodu je „kožnatec“, druhové jméno D. eriocarpa jsem neobjevil) se v čínských oblastech...
 

Nová chuť: škrobová

4. 6. 2017  |  Vesmír 96, 316, 2017/6
Škrob je polymer složený z mnoha molekul glukózy. Snadno se hydrolyzuje působením amyláz, enzymů patřících do výbavy rostlin, živočichů i hub....
 

Kam se točí ulity

4. 6. 2017  |  Vesmír 96, 343, 2017/6
V březnovém Vesmíru (Vesmír 96, 174, 2017/3) má na obr. 2 jedna z ulit obrácený směr stáčení (Vrkoč útlý, Vertigo angustior). Malakologům je možná...
 

Proč to drhne

4. 5. 2017  |  Vesmír 96, 250, 2017/5
Znáte to – tváře se stahují jako v křeči, mezi jazykem a patrem to drhne. Nedostává se slin, aby sousto zvlhčily, obalily a pomohly mu hladce...
 

Nejstarší šperk

6. 4. 2017  |  Vesmír 96, 190, 2017/4
Pestře vzorované ulity homolic (Conus sp.), dravých jedovatých mořských plžů, z nichž někteří mohou být nebezpeční i člověku, jsou oblíbenými...
 

Dotkni se vesmíru

9. 3. 2017  |  Vesmír 96, 180, 2017/3
Věda přináší od svých počátků, spolu s poznáním, doprovázeným tu a tam možností chopit se kontroly nad jevy dříve neovládanými, také obavy a...
 

Ad Vesmír 2016/2

7. 4. 2016  |  Vesmír 95, 189, 2016/4
Život sice není „jakási chemická reakce“, ale jen proto, že je to velmi složitý systém. Navzájem propojených reakcí v něm najednou probíhá řada. A...
 

Mikrobiom

12. 7. 2012  |  Vesmír 91, 386, 2012/7
Látky z ženšenu, o nichž se zmiňuje článek J. Lhotského Mikrobiom, jsou ginsenosidy (nikoli ginsedosidy) a jsou to glykosidy triterpenové, nikoli...
 

Geneticky modifikovaná bavlna šetří pesticidy

9. 12. 2010  |  Vesmír 89, 728, 2010/12
Odrůdy bavlníku, do nichž byly vloženy geny pro proteiny Cry z mikroba Bacillus thuringiensis, se nyní pěstují na celkové ploše 15 milionů hektarů...
 

Co prozradí otisky

6. 4. 2010  |  Vesmír 89, 211, 2010/4
Papilární linie na kůži dlaní a chodidel jsou pro každého člověka jedinečné, neshodují se ani u jednovaječných dvojčat. Proto na všem, čeho se...
 

Samičky jsou jedovatější

6. 4. 2010  |  Vesmír 89, 214, 2010/4
Žáby z čeledi pralesniček (Dendrobatidae) se před nepřáteli chrání jedem uloženým v kůži. Ten si ale nevyrábějí samy. Proměnlivou směsici desítek...
 

Ad Jedovatí ptáci

11. 3. 2010  |  Vesmír 89, 141, 2010/3
Článek A. Krásy o jedovatých ptácích mne potěšil jak tématem, tak čtivým zpracováním, včetně vlastnoručně pořízené fotografie jedovatého pištce,...
 

Vůně majoránky

11. 3. 2010  |  Vesmír 89, 143, 2010/3
„Máš vůni majoránky, lásko má…“ zpívá se v jedné populární písni. Co k tomu autora vedlo? To koření, vhodné do bramboračky, sekané a tlačenky, se...
 

Polyacetyleny nejsou k smíchu

11. 2. 2010  |  Vesmír 89, 75, 2010/2
Sardonický úsměv nemá nic společného s kladnými pocity, radostí a veselostí. Medicína tímto termínem označuje křečovité stažení lícních svalů...
 

Geneticky modifikované plodiny mohou být zdravější

10. 12. 2009  |  Vesmír 88, 767, 2009/12
Zatímco Evropa se jich stále bojí, za oceánem patří geneticky modifikované plodiny k osvědčené praxi. Kukuřice nesoucí gen Cry1A(b) mikroba...
 

Čertovo lejno na prasečí chřipku

5. 11. 2009  |  Vesmír 88, 693, 2009/11
Ločidlo smrduté (Ferula assa-foetida) je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Pochází z Íránu, Afghánistánu a Číny a poskytuje pryskyřici...
 

Od vyvrácené hypotézy k Nobelově ceně

5. 11. 2009  |  Vesmír 88, 704, 2009/11
Kolik věcí, dnes jednoduchých a samozřejmých, vzniklo díky neuvěřitelné souhře náhod, představivosti, píli a někdy až zarputilosti, neočekáváno...
 

Pipidiesel

8. 10. 2009  |  Vesmír 88, 607, 2009/10
Kuřecí maso je potravina levná a oblíbená. Napadlo vás někdy nad úhlednými porcemi balíčkovaného masa v supermarketu, kolik odpadu vzniká při...
 

Co na střechu

8. 10. 2009  |  Vesmír 88, 608, 2009/10
Otázkou, zda jsou výhodnější kolektory na teplou vodu, nebo fotovoltaické články, se zabývá studie autorů z VŠCHT a ČVUT v Praze. Instalace...
 
Strana: [1]  [2]  [3]  [4] 

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné