i

Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Není zelí jako zelí (Smrádek a teploučko)

 |  3. 6. 2019
 |  Vesmír 98, 327, 2019/6

Skunkovky (rod Symplocarpus), zvané též skunkovo zelí (angl. skunk cabbage), jsou rostliny z čeledi áronovitých (Araceae). Do jejich příbuzenstva patří například pokojová monstra s členitými listy a dlouhými vzdušnými kořeny – rostliny rodu Monstera, dekorativní toulitky (rod Anthuria), mezi akvaristy oblíbené kryptokoryny (Cryptocoryne), z našich pak okřehky (rod Lemna, dříve řazený do samostatné čeledi Lemnaceae), jejichž drobnými lístky leckde zarůstají hladiny stojatých vod, a půvabný obyvatel mokřadů ďáblík bahenní (Calla palustris).

Také skunkovky jsou fotogenické. Jejich květenství (palice čili spadix) je složeno z množství květů obou pohlaví, které se ale rozvíjejí odděleně. Nejdříve samičí, následuje několik dní oboupohlavnosti, ke konci jsou přítomny pouze samčí květy. Jak napovídá název, tyto květiny člověku zrovna nevoní. Opylovači, mouchy a brouci, mají ovšem jiný vkus. Japonská skunkovka Symplocarpus renifolius rozkvétá brzy na jaře, když teploty ještě často klesají pod bod mrazu. Rostlina si ale v dnech, kdy kvetou samičí květy, dokáže dokonce i přes noc udržet teplotu v úzkém rozmezí 20–25 °C. Po rozvinutí samčích květů termogeneze polevuje a v čistě samčím období ustává. Teplota zvyšuje intenzitu vůně, jež se vyvíjí od pachu mršiny se zemitými tóny a příměsí máty (samičí fáze) po odér žluklého tuku s nasládlou vůní rýžových otrub (samčí fáze). Bylo identifikováno více než 160 těkavých látek uvolňovaných z květenství skunkovky. Mírně nadpoloviční většinu celkového objemu (52–54 %) tvoří ve všech fázích květu čtveřice 3-methylbutyl-3-methylbutanoát (ovocná vůně), eukalyptol (eukalyptová, mátová), dimethyldisulfid (pach shnilé cibule) a sabinen (kořeněná, pryskyřičná vůně). Další výrazné složky vůně popsali hodnotitelé jako sirnou (dimethyltrisulfid), česnekovou (methyldithioformát), zemitou (2-isopropyl-3-methoxypyrazin), máslovou (2,3-butandion) a upocenou (kyselina izovalerová).

Po odkvětu zápach poleví. Ale běda tomu, kdo skunkovku poškodí mechanicky. Odplatí se mu odérem navozujícím představu pořádně zkaženého česneku. Japonští vědci identifikovali v této svérázné vůni 33 složek. Některé voněly po fialkách, skořici a medu, jiné okurkou, senem a bramborou. Na česnekovém a hnilobném charakteru se podílelo 15 sloučenin dvojmocné síry, od dobře známého sulfanu (sirovodíku) až po organické látky se 4 atomy síry. Dvě z nich, methyldithioformiát a methylthiomethyldithioformiát, doposud známé pouze z laboratorní přípravy, byly tady poprvé zaznamenány v přírodním zdroji.

Phytochemical Analysis, DOI: 10.1002/pca.2799; J. Nat. Prod., DOI: 10.1021/acs.jnatprod.8b00563

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...