i

Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Není zelí jako zelí (Smrádek a teploučko)

 |  3. 6. 2019
 |  Vesmír 98, 327, 2019/6

Skunkovky (rod Symplocarpus), zvané též skunkovo zelí (angl. skunk cabbage), jsou rostliny z čeledi áronovitých (Araceae). Do jejich příbuzenstva patří například pokojová monstra s členitými listy a dlouhými vzdušnými kořeny – rostliny rodu Monstera, dekorativní toulitky (rod Anthuria), mezi akvaristy oblíbené kryptokoryny (Cryptocoryne), z našich pak okřehky (rod Lemna, dříve řazený do samostatné čeledi Lemnaceae), jejichž drobnými lístky leckde zarůstají hladiny stojatých vod, a půvabný obyvatel mokřadů ďáblík bahenní (Calla palustris).

Také skunkovky jsou fotogenické. Jejich květenství (palice čili spadix) je složeno z množství květů obou pohlaví, které se ale rozvíjejí odděleně. Nejdříve samičí, následuje několik dní oboupohlavnosti, ke konci jsou přítomny pouze samčí květy. Jak napovídá název, tyto květiny člověku zrovna nevoní. Opylovači, mouchy a brouci, mají ovšem jiný vkus. Japonská skunkovka Symplocarpus renifolius rozkvétá brzy na jaře, když teploty ještě často klesají pod bod mrazu. Rostlina si ale v dnech, kdy kvetou samičí květy, dokáže dokonce i přes noc udržet teplotu v úzkém rozmezí 20–25 °C. Po rozvinutí samčích květů termogeneze polevuje a v čistě samčím období ustává. Teplota zvyšuje intenzitu vůně, jež se vyvíjí od pachu mršiny se zemitými tóny a příměsí máty (samičí fáze) po odér žluklého tuku s nasládlou vůní rýžových otrub (samčí fáze). Bylo identifikováno více než 160 těkavých látek uvolňovaných z květenství skunkovky. Mírně nadpoloviční většinu celkového objemu (52–54 %) tvoří ve všech fázích květu čtveřice 3-methylbutyl-3-methylbutanoát (ovocná vůně), eukalyptol (eukalyptová, mátová), dimethyldisulfid (pach shnilé cibule) a sabinen (kořeněná, pryskyřičná vůně). Další výrazné složky vůně popsali hodnotitelé jako sirnou (dimethyltrisulfid), česnekovou (methyldithioformát), zemitou (2-isopropyl-3-methoxypyrazin), máslovou (2,3-butandion) a upocenou (kyselina izovalerová).

Po odkvětu zápach poleví. Ale běda tomu, kdo skunkovku poškodí mechanicky. Odplatí se mu odérem navozujícím představu pořádně zkaženého česneku. Japonští vědci identifikovali v této svérázné vůni 33 složek. Některé voněly po fialkách, skořici a medu, jiné okurkou, senem a bramborou. Na česnekovém a hnilobném charakteru se podílelo 15 sloučenin dvojmocné síry, od dobře známého sulfanu (sirovodíku) až po organické látky se 4 atomy síry. Dvě z nich, methyldithioformiát a methylthiomethyldithioformiát, doposud známé pouze z laboratorní přípravy, byly tady poprvé zaznamenány v přírodním zdroji.

Phytochemical Analysis, DOI: 10.1002/pca.2799; J. Nat. Prod., DOI: 10.1021/acs.jnatprod.8b00563

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...