Další do sbírky (necukerných sladidel)
| 13. 7. 2017Stonek bobovité rostliny Derris eriocarpa (český název rodu je „kožnatec“, druhové jméno D. eriocarpa jsem neobjevil) se v čínských oblastech Guangxi (Kuang-si, Čuang) a Yunan používá jako obdoba lékořice pod názvem „Tugancao“. Studie zaměřená na sladkou chuť této tradiční léčivky odhalila, že ji stejně jako v lékořici působí triterpenové saponiny. Nejvíce se na sladkosti tugankaa podílí nově nalezená látka, derrisaponin A. Ten je 80× sladší než sacharóza. D. eriocarpa jej obsahuje téměř dva gramy na kilogram. Významný je i příspěvek milletiasaponinu A, známého již z příbuzného druhu Millettia speciosa, který je sice dvakrát sladší, ale jeho obsah v tugankau je pětinový.
H. X. Zhang, et al., J. Agric. Food Chem., DOI: 10.1021/acs.jafc.7b00137
Ke stažení
článek ve formátu pdf [436,73 kB]
O autorovi
Oldřich Lapčík
