Biochemie

Nová role pro serotonin

Petr Zouhar | 3. 6. 2019 | Vesmír 98, 326, 2019/6

Serotonin je drobná molekula odvozená z aminokyseliny tryptofanu, která je využívána některými nervovými obvody v mozku jako neuropřenašeč. A to...

Druhá přívětivá tvář resveratrolu

Druhá přívětivá tvář resveratrolu uzamčeno

Jan Nevoral | 3. 6. 2019 | Vesmír 98, 334, 2019/6

Resveratrol obsažený v červeném víně a různých druzích ovoce si vydobyl přízeň odborníků na výživu jako jeden z hlavních aktérů „francouzského...

Nástup kiwellinů

Nástup kiwellinů

Martin Janda | 1. 4. 2019 | Vesmír 98, 200, 2019/4

Kiwelliny jsou proteiny, které byly v roce 2005 objeveny v kiwi. Jsou jedním ze tří nejzastoupenějších proteinů v jedlé části plodu kiwi. O jejich...

Nechci hrát druhé housle

Nechci hrát druhé housle

Eva Bobůrková | 3. 12. 2018 | Vesmír 97, 714, 2018/12

„Aspoň jeden lék, který se dostane k lidem, to je můj cíl. Byť vím, že je velmi ambiciózní,“ říká Radim Nencka, který se zabývá medicinální chemií...

Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

O resveratrolu jsme léta slýchali ve spojitosti s příznivými účinky pití červeného vína či s tzv. francouzským paradoxem. Pak se objevily zprávy,...

Tajný agent vědy

Tajný agent vědy

Marek Janáč | 5. 11. 2018 | Vesmír 97, 664, 2018/11

Jak přesvědčit lidské tělo, aby si s rakovinou poradilo samo? To je téma úvah stovek či tisíců vědců na celém světě. Sní o světě, ve kterém lze...

Insulin z velrybího pankreatu

Ondřej Vrtiška | 3. 9. 2018 | Vesmír 97, 543, 2018/9

1948: Insulin z velrybího pankreatu dá se získat novou methodou Japonce Tekua Sinbaty. Tento důležitý hormon, řídící přeměnu uhlovodanů v těle,...

Neznámá tvář molekul života

Neznámá tvář molekul života

Ondřej Vrtiška | 4. 6. 2018 | Vesmír 97, 360, 2018/6

Vztah nukleových kyselin a proteinů je podle středoškolských učebnic poměrně prostý. DNA nese dědičnou informaci, RNA je její poslíček a proteiny...

Léčebný potenciál zázvoru

Léčebný potenciál zázvoru

Jan Jedlička, Eva Kmoníčková | 4. 6. 2018 | Vesmír 97, 374, 2018/6

Zázvor se užívá a používá v mnoha formách od čerstvého kořene přes odvar, prášek, bonbony až po kosmetické doplňky. Ale jeho účinků si všímá i...

Jak se rodí proteiny

Jak se rodí proteiny

Michal Kolář | 2. 5. 2018 | Vesmír 97, 304, 2018/5

Zrození fascinuje člověka odnepaměti a ona fascinace se projevuje na mnoha úrovních. Zrození proteinu je obtížné vměstnat do jediného okamžiku,...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné