Autismus, ADHD, fast food, a těhotenství
| 5. 5. 2025Děti přebírají stravovací návyky svých rodičů – nic nového. Poněkud zajímavější může být, že i způsob stravování matky v těhotenství má velký vliv na to, jestli bude její dítě obézní, či ne – ani to pravděpodobně nepřekvapí. Mám ale něco ještě lepšího.
Nová studie z Dánska ukázala, že pokud se matka v těhotenství stravuje „západním stylem“, její dítě má větší šanci na diagnózu ADHD či autismu – konkrétně o 66 % u ADHD a 122 % u poruch autistického spektra. „Západní stravou“ je myšlena přemíra tuku, jednoduchých cukrů a průmyslově zpracovaných potravin a nedostatek ryb, zeleniny a ovoce.
Největší vliv má stravování budoucí matky v prvním a druhém trimestru, v období, kdy se vyvíjí mozek dítěte. Studie obsahuje poměrně rozsáhlou mapu metabolitů a jejich změny v závislosti na typu diety – patnáct z nich bylo spojeno s vyšším rizikem ADHD. Hrály roli v regulaci zánětlivých procesů a oxidativního stresu, tedy procesů, které autoři označují jako „kritické“ pro vývoj mozku.
Ve studii zahrnující přes 60 tisíc matek s dětmi autoři pamatovali i na to, že podobné poruchy vývoje mozku jsou podmíněny geneticky. Studie je observační, což znamená, že se – jako obvykle – nejedná o přímý důkaz, nýbrž „jen“ asociaci.
Horner D. et al: Nature Metabolism, 2025, DOI: org/10.1038/s42255-025-01230-z
Ke stažení
článek ve formátu pdf [604,04 kB]
O autorovi
Adam Obr
