Články k tématu

Potraviny

Okolo roku 2042 bude na Zemi žít devět miliard lidí. Budou mít co jíst, když už dnes trpí každý devátý člověk podvýživou? Rovnici o mnoha neznámých řeší zemědělci, ekonomové, politici, ale také molekulární genetici, klimatologové a programátoři.

Devět miliard hladových krkůuzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 400, 2016/7
Okolo roku 2042 bude na Zemi žít devět miliard lidí. Budou mít co jíst, když už dnes trpí každý devátý člověk podvýživou? Rovnici o mnoha neznámých...

Neolitická revoluce, průmyslová revoluce…

Michal Anděl  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 383, 2016/7
V období zhruba 8000 let před narozením Krista, tedy před deseti tisíci lety od současné doby, začala v úrodné krajině mezi Eufratem a Tigridem...

Jazykové sedmero

Jaroslav Petr, František Vyskočil, Marek Janáč, Pavel Lízal  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 382, 2016/7
Jazyk místo očí Signál z miniaturní kamery lze převést na tři odstíny, černou, bílou a šedou, a poslat jej přes počítač na speciální čip o...

Experiment: Někdo to rád hořkéuzamčeno

Pavel Lízal, Lucie Ráčková  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 414, 2016/7
Obvykle k článkům nepřikládáme testovací papírové proužky. Není totiž mnoho příležitostí, jak touto cestou podpořit právě běžící výzkum. Tentokrát...

Lesk a bída mořského rybolovuuzamčeno

Lubomír Hanel, Jan Plesník  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 402, 2016/7
Současný rybolov již dávno postrádá romantiku z povídek a románů Jacka Londona či Ernesta Hemingwaye. Častěji představuje buď vyloženě průmyslový...

Mikrořasy na talířiuzamčeno

Ondřej Prášil, Richard Lhotský, Jiří Masojídek  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 406, 2016/7
První úvahy o využití mikrořas pro lidskou výživu se objevily během první světové války. Jak můžeme odpovědět dnes na otázku: Co všechno nám můžou...

Lepek na pranýřiuzamčeno

Iva Hoffmanová  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 428, 2016/7
Bezlepková dieta se v posledním desetiletí stala módní záležitostí, propagují ji celebrity i média. Populární teorie mluví o nezdravosti pšenice a...

Skladování ovoceuzamčeno

Aleš Rajchl, Rudolf Ševčík  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 410, 2016/7
Skladovatelnost ovoce závisí na mnoha faktorech a moderní způsoby skladování ovoce jsou technologicky náročným procesem, který klade vysoké nároky...

Nebezpečné mastné kyselinyuzamčeno

František Vyskočil  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 417, 2016/7
Je pravda, že nasycené mastné kyseliny jsou pro naše tělo škodlivé? ptá se David Šarboch Strašení, že všechny nasycené tuky jsou „ucpávači cév“,...

Co jedli Etruskové?uzamčeno

Jaromír Beneš, Kateřina Kodýdková  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 424, 2016/7
Značná část starobylého etruského přístavu Pyrgi leží pod mořskou hladinou. Pozůstatky skryté v zatopené studni poskytují svědectví o stravě...

Hladovění zabíjíuzamčeno

František Vyskočil  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 421, 2016/7
Na jednom konci světa kulatá bříška vychrtlých a evidentně hladovějících afrických dětí. Na druhém konci kulatá bříška blahobytných, kteří si občas...

Chemie ve službách potravinuzamčeno

Olga Šolcová  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 418, 2016/7
Pod slovem potravina si každý představí něco jiného: grilovaný steak, šťavnatý meloun, restovanou zeleninu, čokoládový dort, mléčný koktejl. Záleží...

Hořčičná detektivkauzamčeno

Jaroslav Petr  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 413, 2016/7
Kde se vzal v hořčicích nebezpečný bisfenol? Měli bychom spotřebu této pochutiny omezit? „Vnitřní kontrola kvality odhalila v některých našich...

Mluvit o zázraku přírody nestačíuzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  14. 7. 2016  |  Vesmír 95, 430, 2016/7
Někdo v geneticky modifikovaných plodinách vidí způsob, jak uživit rostoucí lidskou populaci a naplnit zdánlivý oxymóron udržitelného intenzivního...

Soylent: nutriční bastlíři a politika strachu z jídla

Markéta Dolejšová  |  1. 8. 2016
Narůstající popularita práškových náhražek stravy známých jako Soylent už druhým rokem živí stránky lifestyle magazínů, food blogů, sociálních...

Zralé maso – chutné maso

Josef Kameník  |  1. 8. 2016
Po smrti jatečných zvířat se ze svalů stává maso. Připravit z něj v tu chvíli pokrm by strávníky zasytilo, do gastronomického ideálu ale ještě...

Experiment: Někdo to rád hořké

Pavel Lízal, Lucie Ráčková  |  15. 7. 2016
Obvykle k článkům nepřikládáme testovací papírové proužky. Není totiž mnoho příležitostí, jak touto cestou podpořit právě běžící výzkum. Tentokrát...

Další témata

Kontakty

Počet článků tématu: 5

Kontakty. Docházelo k nim od počátků lidstva. Mezi civilizacemi, národy. Přečtěte si o tom, jaké archeologické nálezy dokumentují období stěhování...

články k tématu →

Propaganda

Počet článků tématu: 5

Lži, polopravdy a dezinformace. „Osvědčené“ a nové metody těch, kdo nás chtějí ovlivnit ve svůj prospěch. Jak se proti nim bránit?

články k tématu →

Energetika

Počet článků tématu: 5

Jaká je budoucnost energetiky? Které z nejnovějších technologií se prosadí? A bude to bezpečné?

články k tématu →

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné