Šolcová Olga
Ing. Olga Šolcová, CSc., DSc., (*1956) vystudovala VŠCHT v Praze a pracuje v Ústavu chemických procesů AV ČR. Zabývá se základním a aplikovaným výzkumem v oblasti životního prostředí, v centru jejího odborného zájmu je udržitelnost a cirkulární ekonomika – oběhové technologie, efektivní využití odpadů ze zemědělství, živočišné výroby, elektrozařízení i plastů zajišťujících nové produkty z obnovitelných zdrojů.
Počet článků: 7
Kde se vzala éčka
3. 6. 2024 | Vesmír 103, 336, 2024/6
Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...
K čemu peří?
6. 5. 2024 | Vesmír 103, 296, 2024/5
Snížit negativní vliv intenzivního zemědělství na životní prostředí, přitom zajistit výrobu většího množství potravin lepší kvality v době výkyvů...
Jak vychytat mikroplasty
3. 4. 2023 | Vesmír 102, 205, 2023/4
Mikroplasty jsou všude. Dokonce i v pitné vodě, ať už balené, nebo kohoutkové. Dobrá zpráva je, že už přicházíme na to, jak se jich zbavit.
Recyklace kovů z elektroodpadů
4. 4. 2022 | Vesmír 101, 238, 2022/4
Recyklace kovů je pro nás již dávno běžná. Sbírá se železo i hliník a již jsme si zvykli, že z elektroodpadů, jako jsou procesory, se získává...
Rostliny léčí, ale mohou i zabíjet
8. 7. 2019 | Vesmír 98, 448, 2019/7
Lidé se dnes opět zajímají o rostliny a jejich léčebné účinky. Mnozí ale netuší, jaké látky rostliny obsahují a jak reagují mezi sebou nebo s...
Barviva v potravinách: Proč nám to s nimi chutná
5. 2. 2019
Lidé vnímají okolní svět svými smysly. Mezi nimi je nejdůležitější zrak. Ten nám přináší až osmdesát procent vjemů a díky němu vnímáme svět kolem...
Chemie ve službách potravin
14. 7. 2016 | Vesmír 95, 418, 2016/7
Pod slovem potravina si každý představí něco jiného: grilovaný steak, šťavnatý meloun, restovanou zeleninu, čokoládový dort, mléčný koktejl. Záleží...