Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024
i

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Kde se vzala éčka

 |  3. 6. 2024
 |  Vesmír 103, 336, 2024/6
 |  Téma: Éčka

Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením. Naši prapředkové potravu nejspíš nejprve ukládali do chladu, třeba do hloubi jeskyně, možná sušili, později přišlo na řadu uzení či solení – a zde již máme první přidanou látku, aditivum, éčko.

Mezi první konzervanty patří i koření – například indické kari se zřejmě používalo již 3000 let před naším letopočtem. Asii a Blízký východ křižovaly obchodní karavany naložené kořením. Ačkoli tehdejší lidé neznali původce infekčních nemocí, ukázalo se, že právě ostré koření před nimi chrání – potlačuje růst mikroorganismů. Tak lidé náhodou objevili konzervační látky. Nejstarší historické záznamy o jejich přidávání do potravin pocházejí ze starověkého Egypta kolem roku 1500 př. n. l. V té době se již běžně používaly ke konzervaci, k dochucení či úpravě vzhledu potravin ocet, olej i med, ale i ledek (dusičnan draselný), koření a jiné látky. Egypťané jako první také obohacovali potraviny barvivy, v drtivé většině přírodního původu. Římané ve starověku již běžně používali aditiva, mimo jiné objevili pro konzervaci i oxid siřičitý.

Zlepšit chuť, prodloužit trvanlivost

Potravinářské přídatné látky měly hlavně zlepšit chuť a prodloužit dobu skladování. A to se dodnes nezměnilo. Stále je hlavním účelem prodloužit trvanlivost potravin, zlepšit jejich kvalitu a oddálit zkázu, vedlejším je zvýšení atraktivity a zlepšení senzorických vlastností.

Velký rozmach v používání potravinářských aditiv byl zaznamenán koncem 19. a v první polovině 20. století, kdy byla objevena a cíleně vyvíjena řada nových levných látek s různým využitím. Jejich paleta byla velmi široká – barviva přidávaná do sýrů, emulgátory do margarínů, kypřidla do směsí na pečivo nebo želírující látky do džemů. Z historie jsou ovšem známy i omyly. Příkladem může být barvení těstovin jedovatou kyselinou pikrovou, která se používala běžně i do zápalek a sama o sobě je i výbušná. Krokem vedle bylo i barvení koláčů a pečiva žlutooranžovým chromanem olovnatým, o němž dnes víme, že je jedovatý, karcinogenní a může způsobovat neplodnost.

Během 20. století se sortiment potravin rychle měnil, což v té době byla nutná odezva na industrializaci a urbanizaci. Bylo třeba dodávat potraviny velkému počtu obyvatel a nutná byla i jejich delší trvanlivost. Až později se přidal tlak na lepší senzorické vlastnosti potravinářských výrobků a na vyřešení problému sezonnosti potravin. Dnes si už nedokážeme představit jídelníček bez všech plodin po celý rok, potraviny překonávají hranice států i kontinentů (a musí zůstat čerstvé a nezkažené).

Otravy potravinami

Otrava jídlem jako choroba byla známa již v dobách Hippokratových. První doložený případ onemocnění z (kontaminovaných) potravin pochází z roku 323 př. n. l. Vědci, kteří studovali historické zprávy o příznacích a smrti Alexandra Velikého, předpokládají, že starověký panovník zemřel na břišní tyfus způsobený bakterií Salmonella typhi.

Nyní vidíte 40 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Éčka
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Historie

O autorech

Olga Šolcová

Martina Dlasková

Další články k tématu

Příběhy řasových éček

Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...

(Ne)umělá sladidlauzamčeno

Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...

Pestrá paleta barviv v potravináchuzamčeno

Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.

Škodí, nebo neškodí?uzamčeno

Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...

Čím více éček, tím méně důvěryuzamčeno

Na zdravotní nezávadnost potravinářských aditiv jsou kladeny přísné nároky. Postoj zákazníků k nim je však téměř stejně negativní jako k...

Éčka a predátoři

Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...