Články k tématu
Éčka
Kde se vzala éčka? Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením, vylepšit chuť. Přesto, že jejich pověst není nejlepší, najdou se mezi nimi i látky přírodní – například agar z řas nebo některá barviva.
Kde se vzala éčka
Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...Éčka a predátoři
Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...(Ne)umělá sladidla
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...Pestrá paleta barviv v potravinách
Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.Příběhy řasových éček
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...Škodí, nebo neškodí?
Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...Čím více éček, tím méně důvěry
Na zdravotní nezávadnost potravinářských aditiv jsou kladeny přísné nároky. Postoj zákazníků k nim je však téměř stejně negativní jako k...Další témata
Konzervace
Počet článků tématu: 5
Konzervy všeho druhu lidem pomáhaly přežít zlé časy, mořeplavcům podnikat cesty do neznáma, vojevůdcům vyhrávat války… Dodnes umožňují...
Chiralita
Počet článků tématu: 5
Pokud objekt nelze žádnou kombinací rotace a translace ztotožnit s jeho zrcadlovým obrazem říkáme, že je chirální. V češtině mluvíme o...
Čich
Počet článků tématu: 9
Člověk má necelých 400 typů čichových receptorů, pes přes 1100. V jejich celkovém počtu na čichové sliznici nás překonávají ještě výrazněji. Svět...