Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Články k tématu

Éčka

Kde se vzala éčka? Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením, vylepšit chuť. Přesto, že jejich pověst není nejlepší, najdou se mezi nimi i látky přírodní – například agar z řas nebo některá barviva.

Kde se vzala éčkauzamčeno

Olga Šolcová, Martina Dlasková  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 336, 2024/6
Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...

Éčka a predátoři

Ondřej Vrtiška  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 319, 2024/6
Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...

(Ne)umělá sladidlauzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 339, 2024/6
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...

Pestrá paleta barviv v potravináchuzamčeno

Vlastimil Dohnal, Karolína Mikanová  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 342, 2024/6
Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 346, 2024/6
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...

Škodí, nebo neškodí?uzamčeno

Libor Červenka  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 350, 2024/6
Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...

Čím více éček, tím méně důvěryuzamčeno

Miloslav Pouzar  |  3. 6. 2024  |  Vesmír 103, 352, 2024/6
Na zdravotní nezávadnost potravinářských aditiv jsou kladeny přísné nároky. Postoj zákazníků k nim je však téměř stejně negativní jako k...

Další témata

Čich

Počet článků tématu: 9

Člověk má necelých 400 typů čichových receptorů, pes přes 1100. V jejich celkovém počtu na čichové sliznici nás překonávají ještě výrazněji. Svět...

články k tématu →

Čas

Počet článků tématu: 12

Kyvadlové hodiny s kalendářem a astronomickými číselníky mohou pocházet od Václava Kottinga, hodináře ze Znojma a jeho pomocníků Josefa a Jana...

články k tématu →

Obaly

Počet článků tématu: 5

Recyklace plastových obalů a plastů obecně je poměrně komplikovaná disciplína. Nakládání s odpadními obaly je jednou z nejnaléhavějších...

články k tématu →