i

Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

(Ne)umělá sladidla

 |  3. 6. 2024
 |  Vesmír 103, 339, 2024/6
 |  Téma: Éčka

Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu,1) dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických sladidel nové úrovně. Jsou tedy nebezpečná, nebo mohou být i prospěšná?

Nekalorická sladidla – většinou zvaná „umělá“, i když to neplatí pro všechny zástupce této kategorie – jsou náhražkou cukru. Poskytují sladkou chuť, ale obsahují naprosté minimum kalorií. Jejich přítomnost značí, že taková potravina byla průmyslově zpracována. Používají se mimo jiné i z toho důvodu, že fungují jako konzervanty, neboť bakteriím a plísním se v jejich přítomnosti příliš nedaří. Jsou natolik rozšířená, že je téměř nemožné se jim vyhnout, a spousta z nás pravděpodobně ani netuší, kolik jich zkonzumuje. Jsou zároveň mnohými nenáviděna – často z důvodů, jejichž faktický základ je, mírně řečeno, pochybný.

Povězme si hned na začátku, že v době vzniku tohoto článku neexistovala studie, která by jasně prokazovala negativní vliv umělých sladidel na naše zdraví. Tím nechci říci, že tento vliv neexistuje – říkám jen, že umělá sladidla zatím vypadají jako bezpečná, v množstvích, ve kterých je typicky konzumujeme.

Mnozí je ale dokonce prohlašují za zdraví prospěšná – ne snad, že by byla sama sladidla „zdravá“, ale spíše proto, že nahradit v našem jídelníčku sladkou chuť z cukru nekalorickými sladidly může v jistých případech vést k významné redukci kalorického příjmu, ztrátě tělesné hmotnosti a přeneseně k lepšímu zdravotnímu stavu.

Příroda, nebo laboratoř?

Nekalorická sladidla můžeme rozdělit do dvou kategorií – umělá, tedy vyvinutá v laboratoři, a přírodní čili izolovaná z přírodních zdrojů (jako například populární stevie). Přirozeně jsme v pokušení předpokládat, že přírodní zdroje jsou „lepší“. Je to ale pravda? Ne tak docela.

Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Éčka
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Medicína, Historie

O autorovi

Adam Obr

Mgr. Adam Obr, Ph.D., (*1988) vystudoval buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Profesně nádorový biolog, který se v současné době zabývá imunoterapií leukémií, ale ve volném čase vrtá do problémů okolo výživy a sportu. Má dvě děti, vzpírá a hraje na bicí.
Obr Adam

Další články k tématu

Příběhy řasových éček

Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...

Kde se vzala éčkauzamčeno

Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...

Pestrá paleta barviv v potravináchuzamčeno

Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.

Škodí, nebo neškodí?uzamčeno

Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...

Čím více éček, tím méně důvěryuzamčeno

Na zdravotní nezávadnost potravinářských aditiv jsou kladeny přísné nároky. Postoj zákazníků k nim je však téměř stejně negativní jako k...

Éčka a predátoři

Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...

Doporučujeme

Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...
Paradoxní příběh paradoxu obezity

Paradoxní příběh paradoxu obezity uzamčeno

Petr Sucharda  |  7. 7. 2025
Obezita představuje jednu z nejzávažnějších civilizačních chorob, jejíž důsledky zasahují do téměř všech oblastí lidského zdraví. Její definice...