Nebezpečné mastné kyseliny
| 14. 7. 2016Je pravda, že nasycené mastné kyseliny jsou pro naše tělo škodlivé?
ptá se David Šarboch
Strašení, že všechny nasycené tuky jsou „ucpávači cév“, je dnes už nemístné a bylo poplatné některým nepřesným studiím z minulého století. Autoritativní články Ancela Keyse z r. 1950 a 1970 ovlivnily v tomto smyslu několik generací dietologů a jsou dnes přehodnocovány (1url.cz/vtrie).
Základní problém dnes vidíme především v množství přijímaných tuků s vysokým podílem nasycených mastných kyselin. Češi v tomto ohledu zaujímají přední místo na světovém žebříčku. Průměrný denní příjem nasycených kyselin u nás je až 10krát větší, než je údajně neškodná maximální dávka kolem 15 g. Nasycené tuky jsou přítomny např. v tučném mase (a drůbeží kůži), plnotučném mléce, smetaně, sádle, másle, sýrech a zmrzlině.