Fyziologie

Tolerance pylu vůči vyšším teplotám

Tolerance pylu vůči vyšším teplotám

David Honys | 4. 11. 2024 | Vesmír 103, 648, 2024/11

V důsledku klimatické změny čelí zemědělství vážným výzvám. Zvyšující se teploty mají přímý dopad na morfologii a fyziologii rostlin, což...

Těhotenství mění mozek

Těhotenství mění mozek uzamčeno

Ondřej Vrtiška | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 537, 2024/10

Lidský mozek vykazuje i v dospělosti značnou plasticitu. Nová studie naznačuje, jaký vliv na jeho anatomii mají hormonální změny během...

Jaký otec, takový potomek uzamčeno

Pavel Pecháček | 8. 7. 2024 | Vesmír 103, 382, 2024/7

Jsme to, co jíme, říká otřepaná fráze. Záleží však také na tom, co jedli naši rodiče, než jsme přišli na svět. Že strava nastávající matky...

Význam čichu u novorozenců

Význam čichu u novorozenců uzamčeno

Jan Havlíček | 8. 7. 2024 | Vesmír 103, 402, 2024/7

Kdybychom neměli čich, byli bychom zranitelnější. Špatně bychom se vyhýbali potenciálnímu nebezpečí z prostředí, jako jsou například různé zdroje...

Čichá, čichá, nos to není

Čichá, čichá, nos to není uzamčeno

Jan Černý | 8. 7. 2024 | Vesmír 103, 412, 2024/7

Čich máme spojen s identifikací pachových substancí, které k nám přicházejí z vnějšího prostředí. Ukazuje se však, že čichové receptory plní i...

Kudy voda (ne)teče

Kudy voda (ne)teče uzamčeno

František Vyskočil | 8. 7. 2024 | Vesmír 103, 417, 2024/7

Občas se ještě setkáváme s názorem, že pro vstřebávání vody do těla je u člověka rozhodující tlusté střevo. To je omyl. Pohyb vody v trávicím...

Nová struktura v chloroplastech

Nová struktura v chloroplastech uzamčeno

Jaromír Kutík | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 328, 2024/6

Přeměna zářivé energie na energii chemickou umožňuje syntézu organických látek z oxidu uhličitého a vody. Probíhá na tylakoidních membránách v...

Příliš starý „šlofík”

Příliš starý „šlofík”

František Špoutil | 6. 5. 2024 | Vesmír 103, 254, 2024/5

Všichni známe ten pocit, kdy se po obědě snažíme vrátit k práci a ono to nejde. Člověk by se nejraději natáhl a jen líně trávil. A není se co...

Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024 | Vesmír 103, 280, 2024/5

Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...

Stromuly chloroplastů

Stromuly chloroplastů

Jaromír Kutík | 4. 3. 2024 | Vesmír 103, 126, 2024/3

Stromuly fotosyntetizujících chloroplastů (i dalších typů plastidů, Vesmír 95, 141, 2016/3) zůstávají dosti tajuplnými strukturami rostlinných...