Fyziologie
Tolerance pylu vůči vyšším teplotám
V důsledku klimatické změny čelí zemědělství vážným výzvám. Zvyšující se teploty mají přímý dopad na morfologii a fyziologii rostlin, což...
Těhotenství mění mozek
Lidský mozek vykazuje i v dospělosti značnou plasticitu. Nová studie naznačuje, jaký vliv na jeho anatomii mají hormonální změny během...
Jaký otec, takový potomek
Jsme to, co jíme, říká otřepaná fráze. Záleží však také na tom, co jedli naši rodiče, než jsme přišli na svět. Že strava nastávající matky...
Význam čichu u novorozenců
Kdybychom neměli čich, byli bychom zranitelnější. Špatně bychom se vyhýbali potenciálnímu nebezpečí z prostředí, jako jsou například různé zdroje...
Čichá, čichá, nos to není
Čich máme spojen s identifikací pachových substancí, které k nám přicházejí z vnějšího prostředí. Ukazuje se však, že čichové receptory plní i...
Kudy voda (ne)teče
Občas se ještě setkáváme s názorem, že pro vstřebávání vody do těla je u člověka rozhodující tlusté střevo. To je omyl. Pohyb vody v trávicím...
Nová struktura v chloroplastech
Přeměna zářivé energie na energii chemickou umožňuje syntézu organických látek z oxidu uhličitého a vody. Probíhá na tylakoidních membránách v...
Příliš starý „šlofík”
Všichni známe ten pocit, kdy se po obědě snažíme vrátit k práci a ono to nejde. Člověk by se nejraději natáhl a jen líně trávil. A není se co...
Čas na poslední kafe
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...
Stromuly chloroplastů
Stromuly fotosyntetizujících chloroplastů (i dalších typů plastidů, Vesmír 95, 141, 2016/3) zůstávají dosti tajuplnými strukturami rostlinných...