Hořčičná detektivka
| 14. 7. 2016Kde se vzal v hořčicích nebezpečný bisfenol? Měli bychom spotřebu této pochutiny omezit?
„Vnitřní kontrola kvality odhalila v některých našich výrobcích přítomnost bisfenolu F,“ hlásil jeden ze švýcarských výrobců hořčice tamějšímu Úřadu pro bezpečnost potravin a veterinární dozor. Tým pod vedením Otmara Zollera nebral avízo na lehkou váhu. Bisfenoly patří k látkám hojně používaným v řadě plastů a dalších materiálů. Mnohé z nich mají na lidské zdraví vážné nežádoucí účinky.
Nejznámější je v tomto ohledu bisfenol A, používaný jako tvrdidlo do mnoha plastů i do různých druhů papíru od recyklovaného přes bankovkový až po ten, na který tisknou účtenky pokladny v obchodech. Dokáže totiž narušit hormonální rovnováhu v organismu živočichů včetně člověka a je řazen do skupiny látek označovaných jako endokrinní disruptory.
Bisfenol A se dlouho těšil velké důvěře výrobců i spotřebitelů, ale dnes je zřejmé, že zvyšuje riziko poruch plodnosti, posiluje sklony k obezitě či náchylnost k některým typům nádorových onemocnění. Působí i na nervový systém a může se podílet na vzniku poruch chování u dětí. Proto bylo v řadě zemí přidávání bisfenolu A například do plastů pro výrobky určené malým dětem zakázáno. Velmi podobné nectnosti se připisují bisfenolu F.