Aktuální číslo:

2024/11

Téma měsíce:

Strach

Obálka čísla

Význam čichu u novorozenců

 |  8. 7. 2024
 |  Vesmír 103, 402, 2024/7
 |  Téma: Čich

Kdybychom neměli čich, byli bychom zranitelnější. Špatně bychom se vyhýbali potenciálnímu nebezpečí z prostředí, jako jsou například různé zdroje nákazy. Hůře bychom rozlišovali vůni přijímané potravy.1) Postižen by byl i svět našich sociálních vztahů – například bychom si jinak vybírali sexuálního partnera. Nic z toho bychom ale nemohli prožívat, pokud bychom úspěšně neprošli obdobím, kdy hrál čich v našem vývoji zcela zásadní roli – v průběhu těhotenství a těsně po narození.

Lidé patří k placentálním savcům, jejichž významnou evoluční adaptací je raný vývoj mláděte v děloze matky. Jde o prostředí s množstvím jedinečných vlastností, což zřejmě vedlo ke vzniku spousty evolučních přizpůsobení využívaných pouze v určitém životním období (ontogenetických adaptací). S některými rysy života v děloze se mládě v dalších fázích života obvykle už nesetká. Suchozemští savci například v tomto období prožijí jedinou fázi života, kdy pobývají v tekutém prostředí.

Děloha také omezuje pohybové možnosti a některé smyslové vjemy, například zrakové. Čichových podnětů z vnějšího světa sice také není mnoho, přesto je prostředí plodové vody bohaté na pachové molekuly původem z matčiny stravy a fyziologických procesů jejího těla.

Schopnost vnímat pachové látky samozřejmě závisí na vývoji plodu a s tím spojené funkčnosti čichového systému. Ukazuje se, že lidský čich je dobře funkční zhruba od 26. týdne těhotenství. Autoři několika studií zjistili, že pachové podněty, s nimiž se dítě setkalo v průběhu posledního měsíce těhotenství, ovlivňují jeho reakce i po narození. Například děti, jejichž matky v posledním měsíci před porodem konzumovaly větší množství anýzu, dávaly po porodu této vůni přednost. Platí to ovšem i pro látky zdraví nebezpečné, jako je například alkohol. Děti, jež měly prenatální zkušenost s alkoholem, jej upřednostňovaly i po narození. Po narození se navíc pachové molekuly z matčiny potravy dostávají prostřednictvím krve do mateřského mléka, kde je děti vnímají, čímž se mohou prenatální zkušenosti nadále upevňovat.

Popsaným způsobem děti získávají v nízkých koncentracích informace o lokálních stravovacích zvyklostech ještě předtím, než s nimi získají přímou vlastní zkušenost. Mnozí rodiče se setkali se silnou neochotou svých malých dětí zkoušet neznámé potraviny (potravinová neofobie). Výzkum dětí matek, které v průběhu kojení konzumovaly pestřejší skladbu zeleniny a ovoce, ukazují, že jejich děti byly po odstavení ochotnější tyto potraviny nadále jíst. Předchozí zkušenost s vůní potravin v plodové vodě či následně v mateřském mléce totiž míru novosti dané potraviny snižuje a zvyšuje ochotu dětí je konzumovat.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Čich
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie

O autorovi

Jan Havlíček

Prof. Mgr. Jan Havlíček, Ph.D., (*1974) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Na katedře zoologie PřF UK se zabývá etologií člověka.
Havlíček Jan

Další články k tématu

Mají savci feromony?

Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...

Jak trousíme často i důvěrné informaceuzamčeno

Tělo průměrného člověka emituje do okolního prostředí skrz pokožku více než milion bilionů (1018) molekul lidského pachu za minutu. Po přepočtu na...

Čich ptákůuzamčeno

„Čich je u ptáků vyvinut jen slabě.“ Toto tvrzení najdeme i ve vysokoškolských učebnicích živočišné fyziologie. Nic ale nemůže být dál od pravdy,...

Čichá, čichá, nos to neníuzamčeno

Čich máme spojen s identifikací pachových substancí, které k nám přicházejí z vnějšího prostředí. Ukazuje se však, že čichové receptory plní i...

Čich opomíjený a podceňovaný

Ve „velké pětce“ smyslů stavíme čich obvykle na třetí či čtvrté místo. O tom, jak obtížný a nepříjemný je život bez tohoto smyslu, se přesvědčily...

Rodič, pečovatel, partneruzamčeno

V roce 1935 popsal rakouský etolog a pozdější nositel Nobelovy ceny Konrad Lorenz chování, při kterém čerstvě vylíhnutá housata následují objekt,...

Když se kouří z lesa, roste demenceuzamčeno

Dramatické záběry lesních požárů v posledních letech ve zpravodajství takřka zdomácněly. Máme je spojené především s masovými evakuacemi...

Co to voní v kávě?uzamčeno

„Jedno espresso, prosím!“ uslyšíte nesčíslněkrát v jakémkoliv baru v Itálii, ať už se opalujete na pláži na Sicílii, procházíte vládní čtvrtí v...

Doporučujeme

Se štírem na štíru

Se štírem na štíru

Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová  |  4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost

Ustrašená společnost uzamčeno

Jan Červenka  |  4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet

Mláďata na cizí účet uzamčeno

Martin Reichard  |  4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...