Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2
i

Aktuální číslo:

2024/12

Téma měsíce:

Expedice

Obálka čísla

Jak trousíme často i důvěrné informace

 |  8. 7. 2024
 |  Vesmír 103, 396, 2024/7
 |  Téma: Čich

Článek  je věnován profesorovi Jiřímu Barkovi u příležitosti jeho  nadcházejících 75. narozenin,  které ho potkávají, jako obvykle, v plné práci. Jirko, hodně zdraví a síly do příštích let.
 

Tělo průměrného člověka emituje do okolního prostředí skrz pokožku více než milion bilionů (1018) molekul lidského pachu za minutu. Po přepočtu na celou lidskou populaci dojdeme asi k sedmi tisícům tun lidského pachu denně. Čím je tento pach tvořen a co o nás vypovídá?

Pach samozřejmě produkují nejen lidé, ale veškerá fauna a flóra. Nejrůznějších pachových molekul se podle odhadů na celém světě tímto způsobem denně uvolní více než sto tisíc tun. Obecně lze říct, že každá věc a každý materiál, pokud má nenulovou těkavost, vydává slabší nebo silnější pach, který může vyvolávat čichový vjem. Žijeme v pachové džungli, která v sobě skrývá řadu potenciálně využitelných informací.

Není pach jako pach

Lidský pach je složitá směs více než šedesáti tisíc různých sloučenin, které mají dramaticky rozdílné relativní koncentrace, přičemž většina z nich se vyskytuje v tak malých koncentracích, že dosud nebyly chemicky zcela identifikovány.

Chemické sloučeniny lidského pachu se v odborné literatuře často dělí na tři základní skupiny, konkrétně na sloučeniny primárního, sekundárního a terciárního pachu. Předpokládá se, že chemické sloučeniny primárního pachu jsou geneticky determinované a jsou to právě ty sloučeniny, které umožňují policistům identifikovat osoby pomocí pachových stop. Lidé tento primární pach vědomě necítí, i když v řadě studií se mluví o jeho nevědomém nebo podvědomém vnímání.

Sloučeniny primárního pachu procházejí pokožkou podobně jako sekundární pach, jehož chemické složení je určeno především metabolismem a závisí na mnoha dalších, v čase proměnlivých faktorech (viz dále).

Terciární pach je složen ze sloučenin, se kterými osoba přichází do kontaktu z okolního prostředí (při kontaktu s jinými osobami, zvířaty, při pohybu v prostředí s výrazným pachem, jako jsou benzinové pumpy, nemocnice, kavárny, kravíny, stáje, toalety a podobně). Terciární pach je tvořen také použitou kosmetikou, deodoranty, parfémy a zkrátka veškerými produkty tohoto průmyslu včetně dekorativní kosmetiky. Terciární pach tedy neprochází pokožkou, avšak protože se do něj řadí i primární a sekundární pachy jiných lidí, může obsahovat v malém množství i sloučeniny prošlé pokožkou jiných lidí nebo živočichů.

Nyní vidíte 31 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Čich
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Analytická chemie

O autorech

Ulrika Malá

Štěpán Urban

Další články k tématu

Mají savci feromony?

Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...

Čich ptákůuzamčeno

„Čich je u ptáků vyvinut jen slabě.“ Toto tvrzení najdeme i ve vysokoškolských učebnicích živočišné fyziologie. Nic ale nemůže být dál od pravdy,...

Čichá, čichá, nos to neníuzamčeno

Čich máme spojen s identifikací pachových substancí, které k nám přicházejí z vnějšího prostředí. Ukazuje se však, že čichové receptory plní i...

Čich opomíjený a podceňovaný

Ve „velké pětce“ smyslů stavíme čich obvykle na třetí či čtvrté místo. O tom, jak obtížný a nepříjemný je život bez tohoto smyslu, se přesvědčily...

Význam čichu u novorozencůuzamčeno

Kdybychom neměli čich, byli bychom zranitelnější. Špatně bychom se vyhýbali potenciálnímu nebezpečí z prostředí, jako jsou například různé zdroje...

Rodič, pečovatel, partneruzamčeno

V roce 1935 popsal rakouský etolog a pozdější nositel Nobelovy ceny Konrad Lorenz chování, při kterém čerstvě vylíhnutá housata následují objekt,...

Když se kouří z lesa, roste demenceuzamčeno

Dramatické záběry lesních požárů v posledních letech ve zpravodajství takřka zdomácněly. Máme je spojené především s masovými evakuacemi...

Co to voní v kávě?uzamčeno

„Jedno espresso, prosím!“ uslyšíte nesčíslněkrát v jakémkoliv baru v Itálii, ať už se opalujete na pláži na Sicílii, procházíte vládní čtvrtí v...

Doporučujeme

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Jiří Hrubý  |  8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty

Do srdce temnoty uzamčeno

Ladislav Varadzin, Petr Pokorný  |  2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov

Vzhůru na tropický ostrov

Vojtěch Novotný  |  2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...