Příběh modrého humra
| 4. 2. 2019Humr americký má převážně poměrně nevýraznou, zelenohnědou barvu. Lovci humrů na severovýchodním americkém pobřeží ale velmi dobře vědí, že občas se objeví vzácný jedinec s jasně modrou barvou (obr. 1). Vědci vypátrali příčinu tohoto atraktivního zbarvení.
Vzácné modré zbarvení humra amerického (Homarus americanus), které se vyskytuje přibližně u jednoho z milionu ulovených humrů, způsobuje, jak je již dlouho známo, genetická mutace zapříčiněná nadměrnou syntézou proteinu zvaného crustacyanin. Tento protein se v krunýři humrů běžně vyskytuje, ale u normálně zbarvených jedinců pouze v malém množství, které nedokáže překrýt barvy jiných pigmentů. Z výše uvedeného je zřejmé, že crustacyanin musí mít modrou barvu a zde by mohl náš příběh skončit.
Modrý, a zas červený
Jenže my se můžeme ptát dál: proč je crustacyanin modrý? Tato otázka je zajímavá zejména proto, že pigment zodpovědný za zbarvení crustacyaninu je poměrně běžné přírodní barvivo ze skupiny karotenoidů, astaxanthin (obr. 2), jehož přítomnosti vděčí za své zbarvení například losos nebo plameňák. Ano, losos nebo plameňák, kteří rozhodně nejsou modří, ale spíše červeno-růžoví.