i

Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Jazyk místo očí

 |  9. 3. 2017
 |  Vesmír 96, 152, 2017/3
 |  Téma: Chuť

Česko je dlouhodobě jednou z pěti zemí světa s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu). Každý rok tuto diagnózu slyší kolem osmi tisíc lidí a téměř polovina počtu na nemoc ve stejné době zemře. Pátrání po příčinách vede až k lidskému jazyku.

Když před 70 lety náhodou vyšlo najevo, že při položení látky fenylthiokarbamid (PTC) na jazyk někteří lidé cítí hořkost a jiní nikoliv, nikdo ještě netušil, že procento lidí, kteří hořkost cítí (začalo se jim říkat chutnači), a těch, kdo pro svou necitlivost k PTC dostali označení nechutnači, se v každé populaci liší. Dnes víme, že rozdílné vnímání chuti PTC má na svědomí gen TAS2R38, který je u nechutnačů poškozen mutací, mající (jak ukázalo hned několik studií) poměrně zásadní vliv na naše stravovací návyky.

Z výzkumů v indické populaci víme, že muži nechutnači kupříkladu častěji konzumují alkohol, hořké čaje nebo kávu, ženy nechutnačky v amišské1) populaci mají už od dětství silné sklony k přejídání.

Srovnejme popsané charakteristiky s častým způsobem života lidí, kteří umírají na kolorektální karcinom: kouří, nadměrně konzumují maso, uzeniny a alkohol, nemají dostatek pohybu a celkově žijí „západním“ stylem života.

Jak chutná rakovina

Podobnosti si všimla italská molekulární bioložka Maura Carraiová a rozhodla se prozkoumat, jak nechutnačství s kolorektálním karcinomem souvisí. Se svými kolegy zkoumala 1203 osob,2) které již onemocněly kolorektálním karcinomem v Německu a České republice a porovnávala je s kontrolní skupinou 1332 dosud zdravých lidí. Výzkumníci dali všem ochutnat papírky napuštěné fenylthiokarbamidem a zjistili, že nechutnači jsou kolorektálním karcinomem ohroženi významně více než chutnači. Tento vztah je přitom prokazatelný jak ve zkoumané německé, tak (o něco slaběji) české populaci.

Nyní vidíte 15 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Chuť
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie

O autorovi

Marek Janáč

Marek Janáč (* 1971) je publicista, rozhlasový a televizní dokumentarista, autor dvou knih a osmi CD s populárně-vědeckou tematikou. Za svou tvorbu získal řadu ocenění na domácích i mezinárodních festivalech. Popularizaci vědy považuje za dílo na úrovni jazykového překladu básně. Jeho ideálem je – na rozdíl od bonmotu srovnávajícího dobrý překlad s ženou – překlad věrný i krásný zároveň.
Janáč Marek

Další články k tématu

Chutí k rakoviněuzamčeno

Česko je dlouhodobě jednou z pěti zemí světa s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu). Každý rok tuto...

Proč nám (ne)šmakuje zelenina?uzamčeno

Obstarožní vtip dělí potraviny na dvě skupiny: chutné a zdravé. Zdá se, že matky do jisté míry ovlivňují již během těhotenství budoucí stravovací...

Zdravé fujtajblíky

Malé děti a kočky jsou velmi vybíravé. Jedná se o čirou zlomyslnost, nebo pro to mají tito „rozmazlenci“ své důvody? A není ve skutečnosti spíše...

Věda chutná, i nechutná

Chuť se účastnila mnoha vědeckých objevů. Ochutnávání se někdy neobešlo bez vážnějších následků; někteří zvědavci svůj výzkum nepřežili, ale jiní...

Vraťte nám chuť rajčat

Rajčata ze supermarketu chutnají všelijak a často nijak. Šlechtitelé dlouhodobě kladli důraz na jiné než chuťové vlastnosti, o zbytek vůně a chuti...

Někdo to rád hořké – konečné výsledky

Na tomto místě všem zájemcům přinášíme v grafické podobě výsledky letního projektu, ve kterém jste se měli možnost otestovat na tři znaky....

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné