Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024
i

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Chutí k rakovině

 |  9. 3. 2017
 |  Vesmír 96, 148, 2017/3
 |  Téma: Chuť

Česko je dlouhodobě jednou z pěti zemí světa s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku (kolorektálního karcinomu). Každý rok tuto diagnózu slyší kolem osmi tisíc lidí a téměř polovina počtu na nemoc ve stejné době zemře. Pátrání po příčinách vede až k lidskému jazyku.

Když před 70 lety náhodou vyšlo najevo, že při položení látky fenylthiokarbamid (PTC) na jazyk někteří lidé cítí hořkost a jiní nikoliv, nikdo ještě netušil, že procento lidí, kteří hořkost cítí (začalo se jim říkat chutnači), a těch, kdo pro svou necitlivost k PTC dostali označení nechutnači, se v každé populaci liší. Dnes víme, že rozdílné vnímání chuti PTC má na svědomí gen TAS2R38, který je u nechutnačů poškozen mutací, mající (jak ukázalo hned několik studií) poměrně zásadní vliv na naše stravovací návyky.

Z výzkumů v indické populaci víme, že muži nechutnači kupříkladu častěji konzumují alkohol, hořké čaje nebo kávu, ženy nechutnačky v amišské1) populaci mají už od dětství silné sklony k přejídání.

Srovnejme popsané charakteristiky s častým způsobem života lidí, kteří umírají na kolorektální karcinom: kouří, nadměrně konzumují maso, uzeniny a alkohol, nemají dostatek pohybu a celkově žijí „západním“ stylem života.

Jak chutná rakovina

Podobnosti si všimla italská molekulární bioložka Maura Carraiová a rozhodla se prozkoumat, jak nechutnačství s kolorektálním karcinomem souvisí. Se svými kolegy zkoumala 1203 osob,2) které již onemocněly kolorektálním karcinomem v Německu a České republice a porovnávala je s kontrolní skupinou 1332 dosud zdravých lidí. Výzkumníci dali všem ochutnat papírky napuštěné fenylthiokarbamidem a zjistili, že nechutnači jsou kolorektálním karcinomem ohroženi významně více než chutnači. Tento vztah je přitom prokazatelný jak ve zkoumané německé, tak (o něco slaběji) české populaci.

Nyní vidíte 15 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Chuť
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Sociologie

O autorovi

Pavel Lízal

RNDr. Pavel Lízal, Ph.D., (*1973) působí jako lektor na oddělení genetiky a molekulární biologie Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Jedním z jeho zájmů je populační genetika, o které také přednáší v rámci předmětů populační genetika a paleogenetika člověka.
Lízal Pavel

Další články k tématu

Věda chutná, i nechutná

Chuť se účastnila mnoha vědeckých objevů. Ochutnávání se někdy neobešlo bez vážnějších následků; někteří zvědavci svůj výzkum nepřežili, ale jiní...

Vraťte nám chuť rajčat

Rajčata ze supermarketu chutnají všelijak a často nijak. Šlechtitelé dlouhodobě kladli důraz na jiné než chuťové vlastnosti, o zbytek vůně a chuti...

Někdo to rád hořké – konečné výsledky

Na tomto místě všem zájemcům přinášíme v grafické podobě výsledky letního projektu, ve kterém jste se měli možnost otestovat na tři znaky....

Jazyk místo očíuzamčeno

Podle Světové zdravotnické organizace žije na celém světě asi 39 milionů slepých lidí a dalších 246 milionů osob trpí jinými formami poškození...

Proč nám (ne)šmakuje zelenina?uzamčeno

Obstarožní vtip dělí potraviny na dvě skupiny: chutné a zdravé. Zdá se, že matky do jisté míry ovlivňují již během těhotenství budoucí stravovací...

Zdravé fujtajblíky

Malé děti a kočky jsou velmi vybíravé. Jedná se o čirou zlomyslnost, nebo pro to mají tito „rozmazlenci“ své důvody? A není ve skutečnosti spíše...

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...