Zemědělství

Bio, nebio, jedno rajče

Bio, nebio, jedno rajče uzamčeno

Johana Jaklová, Michal Jakl, Jana Jaklová Dytrtová | 12. 7. 2021 | Vesmír 100, 498, 2021/7

Asi málokdo z nás je nadšený přítomností fungicidů v potravinách, které konzumujeme. Při současných požadavcích na množství a cenu ovoce a...

Opeřený lakmusový papírek zemědělské politiky

Opeřený lakmusový papírek zemědělské politiky uzamčeno

Tomáš Grim | 1. 3. 2021 | Vesmír 100, 148, 2021/3

Jak se „povedlo“, že jen před pár desetiletími nejběžnější druh naší sovy dnes balancuje na hranici propasti s varovnou dopravní značkou „Pozor,...

Neformální potravinové praktiky: opožděné, nebo inovativní?

Petr Jehlička | 1. 3. 2021 | Vesmír 100, 187, 2021/3

V záměrně provokativním článku1) s kolegy přibližujeme přínosy pro poznání, které s sebou nese obrácení perspektivy, z níž je obvykle zkoumán...

Sledujte vetřelce

Sledujte vetřelce komerce

Jiří Skuhrovec | 1. 3. 2021 | Vesmír 100, 196, 2021/3

„Napadli nás vetřelci – zastavme invazi!“ Na první pohled možná trochu přehnaně znějící výzva, ale invazní druhy živočichů opravdu mají významný...

Robotičtí zemědělci

Robotičtí zemědělci uzamčeno

Milan Kroulík | 4. 1. 2021 | Vesmír 100, 20, 2021/1

Když se řekne robot, většina lidí si představí průmyslového robota ve výrobní lince strojírenského podniku, člověku podobného asistenta nebo...

Špetkou soli k sladší chuti

Špetkou soli k sladší chuti

Ondřej Vrtiška | 7. 12. 2020 | Vesmír 99, 685, 2020/12

Cukrářky a cukráři dobře vědí, že přidání špetky soli zvýrazní sladkou chuť, slaný karamel je nejviditelnější ukázkou tohoto jevu. Ale proč se tak...

Kvasinky nad zlato

Kvasinky nad zlato uzamčeno

Vojtěch Beneš, Vít Paulíček | 7. 12. 2020 | Vesmír 99, 704, 2020/12

Jaký význam mají kvasinky při přeměně vinného moštu na víno? Má vinařská kvasinka cenu ryzího zlata? A jak se liší kulturní a divoké kvasinky?

Odolná pšenice: houbou proti houbě

Odolná pšenice: houbou proti houbě

Martin Janda | 13. 7. 2020 | Vesmír 99, 379, 2020/7

Při napadení pšenice houbový patogen Fusarium graminearum udeří hned dvakrát. Prvním negativním a okem viditelným důsledkem napadení je svraštění...

Madagaskar a klimatická změna

Madagaskar a klimatická změna

Ondřej Šráček | 13. 7. 2020 | Vesmír 99, 389, 2020/7

Madagaskar je znám jako jeden z největších ostrovů světa a především jako jedna z hlavních světových oblastí biodiverzity. V současné době se...

Sítě v sladkovodním rybářství

Sítě v sladkovodním rybářství uzamčeno

Ján Regenda | 4. 5. 2020 | Vesmír 99, 277, 2020/5

Rybářské sítě zabezpečují lidem obživu odnepaměti. Staletí a tisíciletí stará tradice se v dnešním chovu sladkovodních ryb snoubí s moderními...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné