Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Zemědělství

Alchymie zbytků

Alchymie zbytků uzamčeno

Magdalena Gajdošová | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 540, 2024/10

Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu....

Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 548, 2024/10

Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...

Konzervace naší budoucnosti

Konzervace naší budoucnosti uzamčeno

Potřeba zachovat bohatství genetických zdrojů rostlin nezbytných pro zajištění potravinové bezpečnosti se s nastupujícími klimatickými změnami a...

Dva mýty o železe ve špenátu

Dva mýty o železe ve špenátu

Igor Linhart | 30. 9. 2024 | Vesmír 103, 566, 2024/10

Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.

Éčka a predátoři

Éčka a predátoři

Ondřej Vrtiška | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 319, 2024/6

Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To...

Kde se vzala éčka

Kde se vzala éčka uzamčeno

Olga Šolcová, Martina Dlasková | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 336, 2024/6

Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...

(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 339, 2024/6

Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...

Pestrá paleta barviv v potravinách

Pestrá paleta barviv v potravinách uzamčeno

Vlastimil Dohnal, Karolína Mikanová | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 342, 2024/6

Barvy působí na člověka, ovlivňují jeho vnímání. Toho využívá hojně i potravinářský průmysl.

Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 346, 2024/6

Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...

Škodí, nebo neškodí?

Škodí, nebo neškodí? uzamčeno

Libor Červenka | 3. 6. 2024 | Vesmír 103, 350, 2024/6

Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv...