i

Aktuální číslo:

2024/11

Téma měsíce:

Strach

Obálka čísla

Životní příběh Nicolase Apperta

Jak se Napoleon zasloužil o konzervaci potravin
 |  30. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 548, 2024/10
 |  Téma: Konzervace

Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy vypozorovali, že potraviny se kazí pomaleji v chladu, že maso či zeleninu lze nasolit, ovoce usušit… Každá z tradičních metod má ale svá úskalí. Sušené ovoce je nutno chránit před zvlhnutím, chlazené potraviny je třeba uchovávat ve vhodných prostorách atd. Jak si ale poradit, když se vypravíte na zaoceánskou plavbu nebo třeba do války?

Války přispívají k technickému pokroku a vývoj nových způsobů konzervace potravin v tom není výjimkou. Francouzský vojevůdce, státník a nakonec vyhnanec Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) měl k válčení vyloženě pozitivní vztah a jeho administrativa byla ochotna financovat i výzkum v oblasti konzervace potravin, neboť špatně živený či dokonce jídlem otrávený voják toho věru mnoho nedobude. Cílem bylo mít k dispozici zakonzervované potraviny, které si bude možné vzít na válečné tažení či na dlouhou cestu lodí a které budou zároveň chutné, bezpečné a nebudou vyžadovat žádné speciální podmínky skladování. Těmto požadavkům vyhovují nepochybně konzervy, které nám dnes sice připadají jako samozřejmost, ale jejich historie je celkem krátká.

Z kuchaře inovátorem

Objev konzervace potravin působením tepla je nejčastěji připisován Francouzovi Nicolasi Appertovi, který tuto metodu proslavil. Na jeho počest byla nazývána apertizace. Narodil se v Châlons-en-Champagne (dříve Châlons-sur-Marne) 17. prosince 1749 jako deváté z jedenácti dětí. Rodiče v centru města provozovali hostinec „Le Cheval Blanc“ (Bílý kůň) s dvaceti lůžky. Nejprve se pokoušel s bratrem podnikat, potom rodné město opustil a odešel do zweibrückenského falckrabství a na tamním šlechtickém dvoře působil třináct let jako šéfkuchař. Ve svých třiceti čtyřech letech se rozhodl založit vlastní podnik. Usadil se v Paříži, kde si na rue des Lombards otevřel cukrárnu a později i obchod s potravinami. V roce 1789 se zapojil do revoluce, byl zatčen a strávil tři měsíce za mřížemi.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Konzervace
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Historie

O autorovi

Aleš Rajchl

Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., (*1980) je potravinářský chemik, absolvent VŠCHT Praha. V Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha se zabývá vybranými potravinářskými technologiemi, výživou a analýzou potravin.
Rajchl Aleš

Další články k tématu

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dameuzamčeno

Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...

Konzervace naší budoucnostiuzamčeno

Potřeba zachovat bohatství genetických zdrojů rostlin nezbytných pro zajištění potravinové bezpečnosti se s nastupujícími klimatickými změnami a...

Restaurování a konzervování Litoměřického graduáluuzamčeno

Litoměřický latinsky psaný graduál, zhotovený pro litoměřické utrakvistické literátské bratrstvo, je jedním z nejmohutnějších a umělecky...

Doporučujeme

Se štírem na štíru

Se štírem na štíru

Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová  |  4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost

Ustrašená společnost uzamčeno

Jan Červenka  |  4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet

Mláďata na cizí účet uzamčeno

Martin Reichard  |  4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...