Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025
i

Aktuální číslo:

2025/11

Téma měsíce:

Vlny

Obálka čísla

Životní příběh Nicolase Apperta

Jak se Napoleon zasloužil o konzervaci potravin
 |  30. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 548, 2024/10
 |  Téma: Konzervace

Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy vypozorovali, že potraviny se kazí pomaleji v chladu, že maso či zeleninu lze nasolit, ovoce usušit… Každá z tradičních metod má ale svá úskalí. Sušené ovoce je nutno chránit před zvlhnutím, chlazené potraviny je třeba uchovávat ve vhodných prostorách atd. Jak si ale poradit, když se vypravíte na zaoceánskou plavbu nebo třeba do války?

Války přispívají k technickému pokroku a vývoj nových způsobů konzervace potravin v tom není výjimkou. Francouzský vojevůdce, státník a nakonec vyhnanec Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) měl k válčení vyloženě pozitivní vztah a jeho administrativa byla ochotna financovat i výzkum v oblasti konzervace potravin, neboť špatně živený či dokonce jídlem otrávený voják toho věru mnoho nedobude. Cílem bylo mít k dispozici zakonzervované potraviny, které si bude možné vzít na válečné tažení či na dlouhou cestu lodí a které budou zároveň chutné, bezpečné a nebudou vyžadovat žádné speciální podmínky skladování. Těmto požadavkům vyhovují nepochybně konzervy, které nám dnes sice připadají jako samozřejmost, ale jejich historie je celkem krátká.

Z kuchaře inovátorem

Objev konzervace potravin působením tepla je nejčastěji připisován Francouzovi Nicolasi Appertovi, který tuto metodu proslavil. Na jeho počest byla nazývána apertizace. Narodil se v Châlons-en-Champagne (dříve Châlons-sur-Marne) 17. prosince 1749 jako deváté z jedenácti dětí. Rodiče v centru města provozovali hostinec „Le Cheval Blanc“ (Bílý kůň) s dvaceti lůžky. Nejprve se pokoušel s bratrem podnikat, potom rodné město opustil a odešel do zweibrückenského falckrabství a na tamním šlechtickém dvoře působil třináct let jako šéfkuchař. Ve svých třiceti čtyřech letech se rozhodl založit vlastní podnik. Usadil se v Paříži, kde si na rue des Lombards otevřel cukrárnu a později i obchod s potravinami. V roce 1789 se zapojil do revoluce, byl zatčen a strávil tři měsíce za mřížemi.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Konzervace
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Historie

O autorovi

Aleš Rajchl

Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., (*1980) je potravinářský chemik, absolvent VŠCHT Praha. V Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha se zabývá vybranými potravinářskými technologiemi, výživou a analýzou potravin.
Rajchl Aleš

Další články k tématu

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dameuzamčeno

Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...

Konzervace naší budoucnostiuzamčeno

Potřeba zachovat bohatství genetických zdrojů rostlin nezbytných pro zajištění potravinové bezpečnosti se s nastupujícími klimatickými změnami a...

Restaurování a konzervování Litoměřického graduáluuzamčeno

Litoměřický latinsky psaný graduál, zhotovený pro litoměřické utrakvistické literátské bratrstvo, je jedním z nejmohutnějších a umělecky...

Doporučujeme

Lidské ucho v počítači

Lidské ucho v počítači uzamčeno

Pavel Jungwirth, Ondřej Ticháček  |  3. 11. 2025
Podle známého výroku Richarda Feynmana člověk něčemu pořádně porozumí, až když to sám sestrojí. A já (Pavel Jungwirth) jsem si z velmi osobních...
Deset let gravitačních vln

Deset let gravitačních vln

Ondřej Zelenka  |  3. 11. 2025
Letos v září jsme oslavili 10 let od první přímé detekce gravitačních vln. Jejich zaznamenáním jsme nejen doplnili další dílek skládačky důkazů...
Horké vlny v měnícím se klimatu

Horké vlny v měnícím se klimatu

Jan Kyselý, Ondřej Lhotka  |  3. 11. 2025
Tent o příspěvek navazuje na článek Horké vlny v měnícím se klimatu: otazníky zůstávají (Vesmír 91, 28, 2012/1) a shrnuje aktuální stav poznatků...