Články k tématu
Konzervace
Konzervy všeho druhu lidem
pomáhaly přežít zlé časy,
mořeplavcům podnikat cesty do neznáma, vojevůdcům vyhrávat
války… Dodnes umožňují efektivní
zpracování zemědělských produktů
a neocenitelné jsou při zvládání
přírodních katastrof. Ale nejen
potraviny je třeba uchránit před
zkázou. Konzervační nástroje
potřebujeme i pro historické
památky a přírodní bohatství.
O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...Životní příběh Nicolase Apperta
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...Konzervace naší budoucnosti
Potřeba zachovat bohatství genetických zdrojů rostlin nezbytných pro zajištění potravinové bezpečnosti se s nastupujícími klimatickými změnami a...Restaurování a konzervování Litoměřického graduálu
Litoměřický latinsky psaný graduál, zhotovený pro litoměřické utrakvistické literátské bratrstvo, je jedním z nejmohutnějších a umělecky...Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...Další témata
Chiralita
Počet článků tématu: 5
Pokud objekt nelze žádnou kombinací rotace a translace ztotožnit s jeho zrcadlovým obrazem říkáme, že je chirální. V češtině mluvíme o...
Čich
Počet článků tématu: 9
Člověk má necelých 400 typů čichových receptorů, pes přes 1100. V jejich celkovém počtu na čichové sliznici nás překonávají ještě výrazněji. Svět...
Éčka
Počet článků tématu: 7
Kde se vzala éčka? Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením, vylepšit...