Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024
i

Aktuální číslo:

2024/10

Téma měsíce:

Konzervace

Obálka čísla

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

 |  30. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 531, 2024/10
 |  Téma: Konzervace

Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje uchovávání nějaké substance, ať již hmotné či nehmotné, v podobě co nejpůvodnější (či v takové, kterou za původní považují ti, kteří konzervují). Merriam Webster Dictionary uvádí synonyma udržování, ochrana či záchrana.

Konzervování potravin, tedy jejich uchování v podobě alespoň nezkažené, je známé už od starověku, konzervování působením tepla asi 300 let. Významný impulz dostalo za vlády císaře Napoleona I. Bonaparta (s. 548). Tehdy se konzervovalo zřejmě do sklenic a plechovek. Pokud ty, které dostávali Napoleonovi námořníci a vojáci, chutnaly stejně jako „kádéčka“, která jsem znal z doby své povinné služby v Československé lidové armádě, ani se nedivím, že Napoleon nakonec prohrál.

Konzervováním pro budoucnost, tedy uchováváním genetických zdrojů rostlin, se zabývá další článek naší série (s. 551). V období o trochu delším než jedno století jsme ztratili více než tři čtvrtiny světové genetické rozmanitosti plodin a genovou banku lze považovat za jednu ze záchranných brzd tohoto procesu.

Ochrana přírody, udržení či dokonce zlepšení stávajícího klimatu, ohrožených ekosystémů, lesů i zemědělské krajiny, prodloužení trvanlivosti potravin i ochrana a restaurace historických budov (s. 560), starých obrazů či knih (s. 555) mají nezpochybnitelnou pozitivní konotaci. Nejde však vždy jen o uchovávání stávajícího, v mnoha oblastech jde také o pokus o návrat k dřívějšímu stavu, například u půdy či lesů.

S kulturním či politickým aspektem konzervace a konzervatismu je to složitější. Výše uvedený slovník definuje politický konzervatismus jako uchovávání toho, co již bylo založeno, nebo jako politickou filozofii založenou na silném smyslu pro tradici a sociální stabilitu, podporující význam existujících institucí (jakými jsou náboženství, majetek, rodina a třídní struktura) a preferující postupný vývoj se zachováváním nejlepších složek minulosti tak, aby se zabránilo náhlým změnám. Umírněný konzervatismus je často spojen s filozofií tradičních stran pravého středu, k vyhraněnému se hlásí spíše nově se rodící politická uskupení.

S ohledem na klima a životní prostředí mnozí čeští politici, kteří se hlásí k tzv. autentické pravici, spojují zelenou dohodu s hloupostí, levicovým extremismem a div ne peklem. Je přitom pozoruhodné, že zelenou dohodu zcela odmítá i krajní levá část politického spektra.

Mnozí tradiční konzervativci zásahy směřující k ochraně prostředí, ať již kulturního či přírodního, aktivně podporují. Jsou mezi nimi i příslušníci šlechty a bohatí investoři. Píši o tom proto, že snaha spojovat úsilí o ochranu klimatu a další složky životního prostředí s levicovým extremismem je povrchní a nepravdivá zkratka. Krále Karla III., Billa Gatese, Warrena Buffeta či Bernarda Arnaulta, kteří jsou přívrženci zelených politik, lze za levicové extremisty označit jen stěží. V mnoha evropských zemích je zelená dohoda filozofií politického středu a nechybí ani zelené liberální strany.

Je jisté, že zelená dohoda, jako každý politický program, nějaké korekce potřebuje. Ne z důvodů ideologických, ale pragmatických. Jako v každé jiné otázce je úkolem politiků dělat korekce, upravovat a vylepšovat to, co bylo dříve přijato. Politika vedoucí k pokusu zlepšit klima, vzduch, vodu, půdu, lesy i kvalitu potravin je však ve svých dlouhodobých důsledcích výhodná pro všechny.

Se snižováním závislosti na fosilních palivech je spojeno také ukončení výroby spalovacích motorů pro automobily zhruba za deset let. V praxi to znamená, že vozy s tímto pohonem budeme potkávat ještě nějakých 35 let. Některé jejich příznivce však tento trend rozpaluje. Automobily s elektrickými motory jsou často diskreditovány a vysmívány, přesto u nás nabídka i prodej elektromobilů roste – mimo jiné zásluhou dovozu z USA a Číny.

Je stále trochu ve hvězdách, jaké zdroje energie budou pohánět motory automobilů za dvacet let. Možná že to nebude externě vyráběná elektřina, ale vodík. Pozor však na přílišné lpění na vůni benzinu. Tady by se nám zakonzervování průmyslu nemuselo vyplatit. V české kotlině máme příklady dříve velmi významných měst, jejichž politici odmítli ve čtyřicátých či padesátých letech 19. století v jejich bezprostřední blízkosti železniční trať i nádraží. V dnešní době jsou Litomyšl a Chrudim přitažlivé pro turisty, ztratily však roli správního či průmyslového centra. Tu převzala města, která železniční trať vítala, a změny, díky nimž se 19. století říkalo století páry, vnímala jako příležitost k pokroku. Zůstat dlouho „mimo hlavní tratě“ by se nám nemuselo vyplatit.

Ke stažení

TÉMA MĚSÍCE: Konzervace
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Politologie, Věda a společnost
RUBRIKA: Úvodník

O autorovi

Michal Anděl

Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., (*1946) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Je profesorem vnitřního lékařství se zaměřením na diabetologii a klinickou i  preventivní výživu. Je vedoucím Centra pro výzkum výživy metabolismu a diabetu 3. lékařské fakulty UK. V roce 1983 začal léčit první české pacienty intenzifikovanou inzulinovou léčbou. Je členem Učené společnosti ČR.
Anděl Michal

Další články k tématu

Konzervace naší budoucnostiuzamčeno

Potřeba zachovat bohatství genetických zdrojů rostlin nezbytných pro zajištění potravinové bezpečnosti se s nastupujícími klimatickými změnami a...

Životní příběh Nicolase Appertauzamčeno

Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...

Restaurování a konzervování Litoměřického graduáluuzamčeno

Litoměřický latinsky psaný graduál, zhotovený pro litoměřické utrakvistické literátské bratrstvo, je jedním z nejmohutnějších a umělecky...

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dameuzamčeno

Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...

Doporučujeme

Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl  |  30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame uzamčeno

Anna Imbert Štulc  |  30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...
Dva mýty o železe ve špenátu

Dva mýty o železe ve špenátu

Igor Linhart  |  30. 9. 2024
Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.