i

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Pohled na houby

 |  3. 2. 2020
 |  Vesmír 99, 90, 2020/2
 |  Téma: Houby

Titulní stránka tohoto čísla Vesmíru odkazuje k hlavnímu tématu, jímž jsou houby. Pokud jste se na snímek zadívali detailněji, mohli jste si všimnout, že to nedělá jen onou siluetou hřibu. Na snímku jsou podhoubí (hyfy) dvou mimořádně zajímavých druhů hub.

Silueta houbové plodnice je prorostlá hyfy kropidláku rýžového (Aspergillus oryzae). Jde o příklad zdomácnělého mikroorganismu, doprovázejícího člověka již po několik tisíciletí a majícího silně omezenou schopnost produkovat mykotoxiny. Kropidlák rýžový nejvíce využívají Japonci a Číňané při výrobě fermentovaných potravin, například miso a sojové omáčky, stejně jako při zcukřování rýže určené pro výrobu rýžového vína (např. saké). V poslední době proniká řada asijských potravin fermentovaných tímto prastarým pomocníkem člověka také na evropský trh.

Rovněž kropidlák černý (Aspergillus niger), tvořící pozadí snímku, je velmi významná mikroskopická houba. Rostlinám a živočichům někdy může způsobovat onemocnění, člověk se ji naučil široce biotechnologicky využívat. Zejména je průmyslovým produkčním organismem používaným při výrobě kyseliny citronové, jejíž celosvětová roční produkce v roce 2018 přesáhla dva miliony tun1) (50 % z toho v Číně) a neustále roste. Roku 2024 by měla dosáhnout až tří milionů tun. Tato houba se velmi snadno kultivuje a věda ji často používá jako laboratorní modelový organismus.

Poznámky

1) Research and Markets: Global Citric Acid Markets Report, 2011–2018 a 2019–2024, on-line: prn.to/2FsXZrg.

Ke stažení

TÉMA MĚSÍCE: Houby
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Milan Gryndler

RNDr. Milan Gryndler, CSc., (*1962) se v Mikrobiologickém ústavu AV ČR jako vedoucí vědecký pracovník zabývá ekologií půdních mikroorganizmů, z nich zejména ekologií a významem saprotrof­ních a mykorhizních hub. Jeho zájmem jsou zejména jejich kultivace a vztahy k půdnímu prostředí a dalším půdním organizmům. (gryndler@biomed.cas.cz)

Další články k tématu

Pozoruhodné metabolity lesních hub

Když se za příhodného počasí projdete lesem, nemůžete přehlédnout svébytnou krásu hub různých velikostí, tvarů, barev a vůní. Kromě estetických a...

Plísně a vínouzamčeno

Plíseň na potravinách – to bývá špatné znamení. Předzvěst zkázy, nechutných pachů a zdraví škodlivých látek, mykotoxinů. Existují ale výjimky,...

Neviditelný glomalin prospívá půděuzamčeno

Glomalin je okem neviditelná látka, která prokazatelně zlepšuje kvalitu půdy – je objevem začátku druhého tisíciletí. Již víme, že působí jako...

Celosvětový atlas výskytu hub

Houby hrají zásadní roli ve fungování naprosté většiny terestrických ekosystémů. Jak změna prostředí, např. klimatu, ovlivní jejich biogeografii?...

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...