Pohled na houby
| 3. 2. 2020Titulní stránka tohoto čísla Vesmíru odkazuje k hlavnímu tématu, jímž jsou houby. Pokud jste se na snímek zadívali detailněji, mohli jste si všimnout, že to nedělá jen onou siluetou hřibu. Na snímku jsou podhoubí (hyfy) dvou mimořádně zajímavých druhů hub.
Silueta houbové plodnice je prorostlá hyfy kropidláku rýžového (Aspergillus oryzae). Jde o příklad zdomácnělého mikroorganismu, doprovázejícího člověka již po několik tisíciletí a majícího silně omezenou schopnost produkovat mykotoxiny. Kropidlák rýžový nejvíce využívají Japonci a Číňané při výrobě fermentovaných potravin, například miso a sojové omáčky, stejně jako při zcukřování rýže určené pro výrobu rýžového vína (např. saké). V poslední době proniká řada asijských potravin fermentovaných tímto prastarým pomocníkem člověka také na evropský trh.
Rovněž kropidlák černý (Aspergillus niger), tvořící pozadí snímku, je velmi významná mikroskopická houba. Rostlinám a živočichům někdy může způsobovat onemocnění, člověk se ji naučil široce biotechnologicky využívat. Zejména je průmyslovým produkčním organismem používaným při výrobě kyseliny citronové, jejíž celosvětová roční produkce v roce 2018 přesáhla dva miliony tun1) (50 % z toho v Číně) a neustále roste. Roku 2024 by měla dosáhnout až tří milionů tun. Tato houba se velmi snadno kultivuje a věda ji často používá jako laboratorní modelový organismus.
Poznámky
1) Research and Markets: Global Citric Acid Markets Report, 2011–2018 a 2019–2024, on-line: prn.to/2FsXZrg.
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [449,88 kB]