i

Aktuální číslo:

2020/3

Téma měsíce:

Bod zlomu

Pohled na houby

 |  3. 2. 2020
 |  Vesmír 99, 90, 2020/2
 |  Téma: Houby

Titulní stránka tohoto čísla Vesmíru odkazuje k hlavnímu tématu, jímž jsou houby. Pokud jste se na snímek zadívali detailněji, mohli jste si všimnout, že to nedělá jen onou siluetou hřibu. Na snímku jsou podhoubí (hyfy) dvou mimořádně zajímavých druhů hub.

Silueta houbové plodnice je prorostlá hyfy kropidláku rýžového (Aspergillus oryzae). Jde o příklad zdomácnělého mikroorganismu, doprovázejícího člověka již po několik tisíciletí a majícího silně omezenou schopnost produkovat mykotoxiny. Kropidlák rýžový nejvíce využívají Japonci a Číňané při výrobě fermentovaných potravin, například miso a sojové omáčky, stejně jako při zcukřování rýže určené pro výrobu rýžového vína (např. saké). V poslední době proniká řada asijských potravin fermentovaných tímto prastarým pomocníkem člověka také na evropský trh.

Rovněž kropidlák černý (Aspergillus niger), tvořící pozadí snímku, je velmi významná mikroskopická houba. Rostlinám a živočichům někdy může způsobovat onemocnění, člověk se ji naučil široce biotechnologicky využívat. Zejména je průmyslovým produkčním organismem používaným při výrobě kyseliny citronové, jejíž celosvětová roční produkce v roce 2018 přesáhla dva miliony tun1) (50 % z toho v Číně) a neustále roste. Roku 2024 by měla dosáhnout až tří milionů tun. Tato houba se velmi snadno kultivuje a věda ji často používá jako laboratorní modelový organismus.

Poznámky

1) Research and Markets: Global Citric Acid Markets Report, 2011–2018 a 2019–2024, on-line: prn.to/2FsXZrg.

Ke stažení

TÉMA MĚSÍCE: Houby
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Milan Gryndler

RNDr. Milan Gryndler, CSc., (*1962) se v Mikrobiologickém ústavu AV ČR jako vedoucí vědecký pracovník zabývá ekologií půdních mikroorganizmů, z nich zejména ekologií a významem saprotrof­ních a mykorhizních hub. Jeho zájmem jsou zejména jejich kultivace a vztahy k půdnímu prostředí a dalším půdním organizmům. (gryndler@biomed.cas.cz)

Další články k tématu

Pozoruhodné metabolity lesních hub

Když se za příhodného počasí projdete lesem, nemůžete přehlédnout svébytnou krásu hub různých velikostí, tvarů, barev a vůní. Kromě estetických a...

Plísně a vínouzamčeno

Plíseň na potravinách – to bývá špatné znamení. Předzvěst zkázy, nechutných pachů a zdraví škodlivých látek, mykotoxinů. Existují ale výjimky,...

Neviditelný glomalin prospívá půděuzamčeno

Glomalin je okem neviditelná látka, která prokazatelně zlepšuje kvalitu půdy – je objevem začátku druhého tisíciletí. Již víme, že působí jako...

Celosvětový atlas výskytu hub

Houby hrají zásadní roli ve fungování naprosté většiny terestrických ekosystémů. Jak změna prostředí, např. klimatu, ovlivní jejich biogeografii?...

Doporučujeme

(Korona)virus je virus, je virus, je virus...

(Korona)virus je virus, je virus, je virus...

Libor Grubhoffer  |  31. 3. 2020
Vypůjčil jsem si odpověď francouzského mikrobiologa André Lwoffa na otázku, co je to virus. André Lwoff (1902-1994), Nositel Nobelovy ceny za...
Dívčí tajemství a globální pandemie

Dívčí tajemství a globální pandemie

David Storch  |  29. 3. 2020
Všichni to známe. Dívky mají vážná tajemství, které nikdy nikomu neprozradí. Tedy snad jen své nejlepší kamarádce, to je ale v pořádku, poněvadž...
Život není jako dřív. A dlouho nebude

Život není jako dřív. A dlouho nebude

Pavel Plevka  |  27. 3. 2020
Kontrolované provedení populace infekcí SARS-CoV-2 tak, aby nebyl zahlcen náš zdravotní systém, bude trvat několik let, během kterých bude třeba...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné