Články k tématu
Houby
V České republice roste více než sto tisíc druhů hub, na celém světě snad tři miliony. Kolik přesně? Nikdo neví. Nejsou tu přitom zdaleka jen pro houbaře. Jsou to živé chemické továrny, recyklační centra a sklady strategických surovin.
Plísně a víno![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Plíseň na potravinách – to bývá špatné znamení. Předzvěst zkázy, nechutných pachů a zdraví škodlivých látek, mykotoxinů. Existují ale výjimky,...
Celosvětový atlas výskytu hub
Houby hrají zásadní roli ve fungování naprosté většiny terestrických ekosystémů. Jak změna prostředí, např. klimatu, ovlivní jejich biogeografii?...Pohled na houby
Titulní stránka tohoto čísla Vesmíru odkazuje k hlavnímu tématu, jímž jsou houby. Pokud jste se na snímek zadívali detailněji, mohli jste si...Pozoruhodné metabolity lesních hub
Když se za příhodného počasí projdete lesem, nemůžete přehlédnout svébytnou krásu hub různých velikostí, tvarů, barev a vůní. Kromě estetických a...Neviditelný glomalin prospívá půdě![uzamčeno](/images/layout/ico-locked.png)
Glomalin je okem neviditelná látka, která prokazatelně zlepšuje kvalitu půdy – je objevem začátku druhého tisíciletí. Již víme, že působí jako...
Další témata
![](/thumb/images/gallery/archiv/2024/07/velke/2024_396_00.jpg?w=545&h=300&ip=6)
Čich
Počet článků tématu: 9
Člověk má necelých 400 typů čichových receptorů, pes přes 1100. V jejich celkovém počtu na čichové sliznici nás překonávají ještě výrazněji. Svět...
![](/thumb/images/gallery/archiv/2024/06/velke/2024_336_00.jpg?w=545&h=300&ip=6)
Éčka
Počet článků tématu: 7
Kde se vzala éčka? Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením,...
![](/thumb/images/gallery/archiv/2024/05/velke/2024_266_00.jpg?w=545&h=300&ip=6)
Čas
Počet článků tématu: 12
Kyvadlové hodiny s kalendářem a astronomickými číselníky mohou pocházet od Václava Kottinga, hodináře ze Znojma a jeho pomocníků Josefa a Jana...