i

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Bio, nebio, jedno rajče

aneb Fungicidy kolem (v) nás
 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 498, 2021/7

Asi málokdo z nás je nadšený přítomností fungicidů v potravinách, které konzumujeme. Při současných požadavcích na množství a cenu ovoce a zeleniny se však bez těchto (i jiných) pesticidů těžko obejdeme. Jakým způsobem ale ovlivňují agrochemikálie kvalitu plodin? A pokročilejší otázka: Jak ovlivní celý ekosystém včetně nás lidí?

Fungicidů se v zemědělství používá řada. Mají různé účinky na cílové organismy (tedy houbové patogeny), ale zřejmě také na organismy necílové. Abychom porozuměli složitosti a provázanosti dějů v ekosystému, zaměřme se jen na jednu (nejpoužívanější) skupinu fungicidů – triazoly. Zároveň zvolme pro naše pátrání po konkrétních dopadech použití těchto látek modelový systém – rajče jedlé (Solanum lycopersicum).

Do Evropy se tato trvalka z čeledi lilkovitých dostala ze Střední a Jižní Ameriky, podobně jako brambory. V současnosti je rozšířena téměř po celém světě, prospívá jí i klima našich zeměpisných šířek. Pro její velmi oblíbené červené bobule se pěstuje pouze jako jednoletka. Je to poměrně nenáročná rostlina, nicméně v průběhu vegetace ji napadají viry, bakterie i další škůdci. Podléhá zejména houbovým onemocněním, např. padlí rajčatovému (Oidium lycopersici), plísni bramborové (Phytophora infestans), plísni šedé (Botrytis cinerea) a dalším (viz také Vesmír 85, 191, 2006/4 a 99, 88, 2020/2).

Nyní vidíte 20 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství, Chemie

O autorech

Johana Jaklová

Michal Jakl

Jana Jaklová Dytrtová

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...