Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Kolik genů dělá odolnost

 |  13. 4. 2006
 |  Vesmír 85, 191, 2006/4

Plíseň bramborová způsobená oomycetou Phytophora infestans byla v minulosti příčinou nejedné národohospodářské katastrofy. V roce 1845 zničila úrodu brambor v Irsku, následoval hladomor, který zahubil jeden a půl milionu lidí a další statisíce přiměl k odchodu ze země. Dnes máme sice k dispozici řadu chemických prostředků, ty ale nejsou zadarmo a plíseň se na ně obvykle časem adaptuje. Škody způsobené každoročně ve světě plísní bramborovou jsou odhadovány na částku přes 5 miliard dolarů. Snaha o dosažení přirozené odolnosti pěstovaných odrůd je proto víc než pochopitelná. Odrůdy brambor, které plísni vzdorují, se dělí do dvou skupin. První dosahují odolnosti malým počtem specializovaných genů odpovědných za biosyntézu určitých ochranných látek. Patogen ovšem tuto obranu časem prolomí tím, že sám zmutuje a naučí se takové rostliny infikovat. Do druhé skupiny patří odrůdy, které sice svému napadení nezabrání úplně, ale koordinovanou spoluprací řady genů růst plísně zpomalí, a tím zabrání jejímu šíření. Vědci ze Zemědělské univerzity ve Wu-chanu v Číně se pokusili tyto geny u jedné středně odolné odrůdy brambor spočítat a určit jejich funkci. Do listů na několika místech naočkovali plíseň bramborovou, a poté v různých časových intervalech odebírali vzorky tkáně pro stanovení genové aktivity. Zjistili, že na obraně se podílí nejméně 348 genů. Dvě třetiny tohoto počtu tvoří geny odpovědné za obecné funkce, jako jsou základní metabolizmus, produkce energie, syntéza bílkovin, buněčný transport a mezibuněčná signalizace (viz obr.). Voják by patrně poznamenal, že u jakékoli akce je základním přepokladem úspěchu kvalitní týlové zabezpečení. (Plant Science 169, 1155–1167, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK.V Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze se zabývá flavonoidy a steroidy. Podílel se na vývoji řady imunoanalytických metod pro tyto látky ve formátech RIA, ELISA a DELFIA.

Doporučujeme

Člověk páchne *alkoholem

Člověk páchne *alkoholem audio

Jaroslav Petr  |  5. 8. 2018
Že pach lidského těla „vyrábějí“ bakterie, se ví už relativně dlouho. Některé mechanismy tohoto procesu jsou ale dosud stále tajemstvím. Britští...
Do světa a zase zpět

Do světa a zase zpět

Eva Bobůrková  |  31. 7. 2018
Mladý lékař Karel Kieslich o sobě říká: „Splňuji archetyp českého Honzy“. Studuje totiž na University College v Londýně, chtěl by ve světě...
Zahalená Venuše

Zahalená Venuše uzamčeno

Jan Veselý  |  16. 7. 2018
Snímky pořízené ve viditelném a infračerveném oboru kamerou VIRTIS sondy Venus Express zachycují pozoruhodná oblaka v nejvyšších vrstvách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné