Jakl Michal
Ing. Michal Jakl, Ph.D., (*1977) působí na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, kde se zabývá vlivem pesticidů na necílové organismy.
Počet článků: 5
Bio, nebio, jedno rajče
12. 7. 2021 | Vesmír 100, 498, 2021/7
Asi málokdo z nás je nadšený přítomností fungicidů v potravinách, které konzumujeme. Při současných požadavcích na množství a cenu ovoce a...
Půda jako supermarket
4. 1. 2021 | Vesmír 100, 14, 2021/1
Jak rostlina působí na půdní prostředí? Jak ovlivňuje její chemické složení a život mikroorganismů? Tyto otázky se nám zdají zcela zásadní pro...
Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?
3. 12. 2018 | Vesmír 97, 732, 2018/12
O resveratrolu jsme léta slýchali ve spojitosti s příznivými účinky pití červeného vína či s tzv. francouzským paradoxem. Pak se objevily zprávy,...
Stres u lidí – pomocník, nebo zabiják?
5. 4. 2018 | Vesmír 97, 240, 2018/4
Již dlouho víme, že změnu na fyziologické úrovni provází i změna na úrovni psychiky a emocí; stejně jako emoční a psychické změny stavu jedince...
Malý velký oxid
8. 9. 2016 | Vesmír 95, 498, 2016/9
Změna postoje k dusičnanům a dusitanům v potravinách překvapivě souvisí s oxidem dusnatým – malou molekulou, která se vyskytuje v procesech, kde...