Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Stres u lidí – pomocník, nebo zabiják?

 |  5. 4. 2018
 |  Vesmír 97, 240, 2018/4

Již dlouho víme, že změnu na fyziologické úrovni provází i změna na úrovni psychiky a emocí; stejně jako emoční a psychické změny stavu jedince vedou k změnám fyziologickým. Pojem stres lze chápat různě, jisté je, že chronický stres je spouštěčem většiny civilizačních chorob.

Zjednodušeně lze na stres nahlížet podle Ganongovy definice stresu jako na stav zdravého organismu zvířete nebo člověka, v němž se ve zvýšené míře vyplavuje adrenokortikotropní hormon. Obecně je lepší mluvit spíše o stresové reakci, stresoru, akutním stresu nebo chronickém stresu (viz rámeček). Akutní stresová reakce nám má pomáhat zvládnout nestandardní podmínky (útok, chlad, horko, vysoký tlak, hlad apod.) a zvýšit pravděpodobnost našeho přežití. Pokud však stres prožíváme často (nebo příliš intenzivně), může to vést k chronickému stresu, který je mimo jiné považován za hlavní spouštěč většiny civilizačních chorob (obezita, cukrovka druhého typu, rakovina, astma, dermatitidy, neurózy, kardiovaskulární choroby apod.).

Nyní vidíte 11 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie

O autorech

Jana Jaklová Dytrtová

Eva Prokešová

Michal Jakl

Jan Heller

Miroslav Petr

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...