i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mikroskopičtí umělci

 |  4. 9. 2023
 |  Vesmír 102, 488, 2023/9
 |  Téma: Vzory

Vzory v živé přírodě nalézáme nejen v makroskopickém měřítku. S pomocí pokročilých mikroskopických metod můžeme obdivovat ornamentované struktury i na povrchu mnoha mikroorganismů, které využívají řízenou krystalizaci k tvorbě různorodých schránek. Tato pro naše oči skrytá tvarová diverzita je prozatím opředena množstvím nezodpovězených otázek týkajících se především možných adaptivních funkcí těchto vzorovaných struktur.

Jen letmé nahlédnutí do životem překypujícího mikrosvěta, ukrývajícího se třeba jen v malé kapce vody, nám odhalí nezměrnou diverzitu mikroorganismů. Avšak nezkušenému oku se naprostá většina z nich bude jevit na první pohled dosti podobná. Nemají totiž často svůj povrch nijak zpevněný, a zaujímají tak nespecifické a mnohdy i měnící se tvary. Nalézají se mezi nimi ovšem i přeborníci ve tvarové komplexitě (obr. 1), kteří za pomoci řízené krystalizace formují na svém povrchu anorganické schránky z oxidu křemičitého (SiO2), uhličitanu vápenatého (CaCO3) či celestinu (síranu strontnatého, SrSO4). Tyto schránky jsou mnohdy dosti komplikované a skládají se z několika plátů, šupin či jiných částí. A to není vše. I na jednotlivých dílcích těchto skládaček lze nalézt ornamentované struktury.

Samotný fyzikální princip vzniku těchto vzorovaných struktur je v základě stejný jako u vzorů na organismech, které můžeme obdivovat pouhým okem. Tento princip dobře vysvětlují modely vycházející ze známého reakčně-difuzního modelu prezentovaného roku 1952 Alanem Turingem. Mnohem náročnější je ovšem jejich biologická interpretace, při které již začíná být mezi vzory vyskytujícími se na povrchu mikroskopických a makroskopických organismů podstatný rozdíl.

Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
TÉMA MĚSÍCE: Vzory
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikroskopie, Biologie

O autorovi

Petr Knotek

Mgr. Petr Knotek (*1998) vystudoval botaniku se zaměřením na algologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Věnuje se především na evoluci a morfologickou diverzifikaci bičíkovců ze třídy Chrysophyceae.
Knotek Petr

Další články k tématu

Patrnosti mimikryuzamčeno

Na fenoménu mimikry se podílejí dynamické procesy na mnoha úrovních biologické organizace. Zde se zaměříme na vznik mimikry během individuálního...

Hledání vzorců v mapěkomerce

Zajímavé informace o jevu, kterým se zabýváme, můžeme získat jeho zobrazením v mapě. Můžeme zkoumat jeho rozložení v prostoru či vztah k jiným...

Nenápadná užitečnost vzorů

Vzor coby ústřední téma tohoto čísla Vesmíru dráždí svou mnohovýznamností sahající od pravidelně uspořádaných struktur po předlohu hodnou...

Laserem napodobujeme příroduuzamčeno

Funkční vzory v podobě periodických mikrostruktur a nanostruktur mají potenciál změnit svět kolem nás. Ať už se jedná o strojírenství,...

Čtení pravěké keramiky: výzdoba, vzor, symboluzamčeno

Výzdoba keramiky je vcelku běžným projevem dávných kultur, který napomáhá archeologům nádoby stylově a chronologicky zařadit. Jde ale jen o...

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...