Paralelní svět digitálních dvojčat
| 9. 6. 2016Nové technologie umožňují vyrábět produkty šité na míru konkrétním zákazníkům s donedávna nemyslitelnou efektivitou. Evropa díky tomu může získat zpět část ztracené konkurenceschopnosti, říká generální ředitel Siemens v České republice Eduard Palíšek.
Proč se o čtvrté průmyslové revoluci začíná mluvit právě v posledních letech? Co se změnilo? — Podívejme se na to v širším kontextu. Je třeba si dát do spojitosti všechny problémy související s offshoringem (přesunem výroby nebo s ní souvisejících služeb do jiné země, pozn. red.), s měnící se geopolitickou situací, s určitou ztrátou konkurenceschopnosti západního světa kvůli dovednosti některých asijských zemí kopírovat cokoli a čím dál rychleji. Musíme hledat cesty, jak si nenechat konkurovat tím, co jsme sami vyvinuli, ale dostalo se to do jiných rukou.
Nástrojem k tomu jsou nové technologie, na nichž průmysl 4.0 stojí? — Jednoznačně. Díky novým technologiím jsou dnes možné věci, které byly donedávna nemyslitelné. Firmám umožňují výrazně zefektivnit výrobu, ale zároveň je ke změnám nutí. Všichni máme zkušenost s nakupováním po internetu. Je tak snadné přejít od jednoho výrobce k jinému, stačí jedno kliknutí. To je neuvěřitelná dynamika, průmyslové podniky musí rychle a pružně reagovat. Napomáhá jim k tomu mimo jiné fenomén velkých dat. Dnes za sebou každý přístroj a každá aktivita zanechává digitální stopu, spoustu dat. Pokud se tato data podrobí nějaké filtraci, trendování, pokud se promítnou do souvislostí, stanou se z nich nesmírně cenné informace umožňující firmám přizpůsobovat své plány tak, aby lépe odpovídaly požadavkům měnícího se trhu. Průmysl 4.0 je odezvou na všechny tyto změny.
Co si pod tím lze představit? — Vezměme si jednoduchý příklad výroby müsli. Na internetu si nakonfigurujete vlastní složení. Kolik chcete těch a těch vloček, oříšků, hrozinek… Ještě nedávno by se vám všichni výrobci vysmáli a ptali by se, kolik tun nebo vagonů takových krabic si objednáte, aby kvůli vám měnili recepturu. Protože mají výrobní linku nastavenou na čtyři produkty, a pokud se vám žádný z nich nelíbí, můžete si müsli namíchat doma. V éře průmyslu 4.0 vaše objednávka přijde do výrobní linky a krabice, která je určena právě pro vás, si postupně nasbírá ty komponenty, které jste si zvolili. Může mít i individualizovaný potisk. A její výroba nebude trvat o nic déle a nebude o mnoho dražší než výroba univerzálního müsli.
Jak toho lze dosáhnout? — Technologie výroby byla vždy zakódována přímo ve výrobním prostředí. Existuje sekvence kroků, které je třeba udělat, a montáž je pro ně přesně nastavená. Chcete-li na lince začít vyrábět jiný produkt, musíte linku nejprve přenastavit. Ve výrobní ekonomii se s časy nutnými pro tyto úpravy běžně počítalo jako s fenoménem důležitým pro optimalizaci výrobních dávek. Koncept průmyslu 4.0 to otáčí o 180 stupňů. Nyní je to výrobek, který výrobní technologii říká, co s ním má být uděláno. Nese si s sebou něco, čemu říkám „průmyslová DNA“. Ví, z čeho se v danou chvíli skládá, jaký výrobní krok má následovat, jaký materiál k tomu potřebuje, jak má vypadat výsledek.
Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.