Vaječné proteiny v maltě Karlova mostu
S naším nejslavnějším mostem se pojí řada legend. Nejznámější je asi ta o přidávání vajec do jeho konstrukce a druhá o uschovaném Bruncvíkově meči. Zatímco tu první lze dnes za pomoci moderních analytických postupů spolehlivě ověřit, té druhé – o meči – ponechme i nadále její tajemství.
Legenda o vejcích

Hledá se pojivo v maltovině
Nebyl by to přitom až takový div nalézt v maltovině proteinové pojivo. Je známo, že přídavky organických látek příznivě ovlivňují mechanické vlastnosti malt. Nedávno byl při průzkumu a opravách kamenných pilířů odebrán hloubkovým vrtem vzorek z původního zdiva. Kousek maltoviny se dostal i do laboratoře na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde se studují proteinová pojiva, například žloutek, bílek, kasein nebo různé druhy klihů. Chemická analýza tak konečně mohla potvrdit přítomnost vaječných proteinů v maltě, a tím ověřit pravdivost legendy.Peptidové mapování

Dnes je k dispozici řada variant metody hmotnostní spektrometrie, pomocí nichž lze změřit molekulové hmotnosti peptidových štěpů s velkou přesností. Přitom spotřeba proteinu je velmi malá – méně než desetiny mikrogramu.
Žloutkový vitellogenin nalezen
Po analýze vzácného vzorku bylo jasné, že malta skutečně obsahuje proteiny, ale zdaleka nebylo jasné, které to jsou a jak se tam dostaly. Mohly pocházet například z případné kontaminace vzorku lidskými kožními buňkami nebo z mikroorganismů či jejich degradačních produktů. Pokud byla do malty skutečně přidávána vajíčka, všudypřítomné mikroorganismy měly za uplynulá staletí dost času na jejich odbourání. Když však bylo naměřené hmotnostní spektrum porovnáno s referenčními pojivy, ukázalo se, že se v maltě Karlova mostu skutečně nacházejí proteiny ze slepičích vajíček.Závěry pražské laboratoře byly následně potvrzeny měřením na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde zjistili, že pořadí aminokyselin ve čtyřech peptidových štěpech se shoduje se žloutkovým proteinem vitellogeninem. Tento nález dokazuje přítomnost vaječné bílkoviny v Karlově mostu ve smyslu nejpřísnějších současných vědeckých požadavků.
Ke stažení
článek ve formátu pdf [1,98 MB]