Hrdličková Kučková Štěpánka
Doc. Ing. Mgr. Štěpánka H. Kučková, Ph.D., (*1980) vystudovala analytickou chemii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze a biochemii na VŠCHT. Zde se zabývá identifikací proteinů a přírodních organických barviv v obtížně rozpustných matricích, jakými jsou například barevné vrstvy uměleckých děl, historické malty nebo biomineralizáty ze srdečních chlopní, kostí a zubů.
Počet článků: 2
Renoirovy barvy
1. 2. 2017 | Vesmír 96, 98, 2017/2
I zcela nepatrný vzorek odebraný z plátna dnes postačí, abychom mohli identifikovat původ malířského díla, druh používaných pigmentů i barevnost...
Vaječné proteiny v maltě Karlova mostu
7. 5. 2009 | Vesmír 88, 302, 2009/5
S naším nejslavnějším mostem se pojí řada legend. Nejznámější je asi ta o přidávání vajec do jeho konstrukce a druhá o uschovaném Bruncvíkově meči....