Neformální potravinové praktiky: opožděné, nebo inovativní?

 |  1. 3. 2021
 |  Vesmír 100, 187, 2021/3

V záměrně provokativním článku1) s kolegy přibližujeme přínosy pro poznání, které s sebou nese obrácení perspektivy, z níž je obvykle zkoumán potravinový systém v zemích východní Evropy.

Podobně jako při výzkumu v jiných „nezápadních“ kontextech se předpokládá, že poznání a koncepty importované ze Západu jsou ve východoevropském kontextu přímo aplikovatelné. Zjištěné rozdíly jsou podle tohoto přístupu důsledkem opožděného vývoje, nikoliv geografické odlišnosti, a jsou tedy jen regionální zvláštností, která pro vývoj teoretického (univerzálně platného) poznání nemá větší význam.

Konvenční potravinový systém stále zřetelněji naráží na ekologické limity, a dochází tak k ohrožení potravinové bezpečnosti. Hledání ekologicky i sociálně šetrnějších forem je proto stále naléhavější. V literatuře dominantní alternativy, založené na etickém spotřebitelství a na západním tržním modelu (např. biofarmářství a Fair Trade), se na světovém obchodu s potravinami stále podílejí jen jedním procentem. Tento stav vyvolává potřebu hledání jiných, pro „většinový“ svět vhodnějších alternativ.

Tvrdíme, že neformální a často „neviditelné“ potravinové praktiky, jež jsou v zemích východní Evropy velmi rozšířené a rozvinuté, jako je symbióza velkých a malých farem, domácí produktivní zahrádkaření a sběr divokých plodů, představují právě takové alternativy. Změníme-li jejich rámování a přestaneme- li na ně nazírat jako na znak opožděné modernizace či jako na strategii chudších vrstev společnosti, můžeme je interpretovat jako moderní, inovativní, potravinovou resilienci a udržitelnost posilující alternativy.

V západních kontextech jsou při výzkumu takto rámovány, jsou tam však málo rozšířené. Aby se jejich výzkum stal teoreticky atraktivní, je nutné překonat uzavřenost vědecké komunikace o výzkumu těchto alternativ v rámci oblastních východoevropských studií, jež postrádají přesah do obecné literatury produkující teorii.

 

Poznámky

1) Jehlička P. et al.:, J. Rural Stud., 2020, DOI: 10.1016/j.jrurstud.2020.04.015

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Sociologie, Geografie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Jehlička

 

Doporučujeme

Dívám se číslům pod povrch

Dívám se číslům pod povrch uzamčeno

Eva Bobůrková  |  4. 12. 2023
Odborně se zajímá o úmrtnost, nemocnost, zdraví, její doménou jsou demografické analýzy, modely a metody. O „počítání“ populací, vědeckých datech,...
Plíživá globální hrozba

Plíživá globální hrozba

Helena Žemličková  |  4. 12. 2023
Zavedení antibiotik do léčebné praxe snížilo počet úmrtí na infekční choroby a spolu se zavedením vakcinace a se zlepšením socioekonomických...
Klony útočí

Klony útočí uzamčeno

Jan Tkadlec, Oto Melter  |  4. 12. 2023
V pozdních večerních hodinách přiváží sanitka na oddělení urgentního příjmu fakultní nemocnice mladého, dosud zdravého a aktivně sportujícího...