Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Neformální potravinové praktiky: opožděné, nebo inovativní?

 |  1. 3. 2021
 |  Vesmír 100, 187, 2021/3

V záměrně provokativním článku1) s kolegy přibližujeme přínosy pro poznání, které s sebou nese obrácení perspektivy, z níž je obvykle zkoumán potravinový systém v zemích východní Evropy.

Podobně jako při výzkumu v jiných „nezápadních“ kontextech se předpokládá, že poznání a koncepty importované ze Západu jsou ve východoevropském kontextu přímo aplikovatelné. Zjištěné rozdíly jsou podle tohoto přístupu důsledkem opožděného vývoje, nikoliv geografické odlišnosti, a jsou tedy jen regionální zvláštností, která pro vývoj teoretického (univerzálně platného) poznání nemá větší význam.

Konvenční potravinový systém stále zřetelněji naráží na ekologické limity, a dochází tak k ohrožení potravinové bezpečnosti. Hledání ekologicky i sociálně šetrnějších forem je proto stále naléhavější. V literatuře dominantní alternativy, založené na etickém spotřebitelství a na západním tržním modelu (např. biofarmářství a Fair Trade), se na světovém obchodu s potravinami stále podílejí jen jedním procentem. Tento stav vyvolává potřebu hledání jiných, pro „většinový“ svět vhodnějších alternativ.

Tvrdíme, že neformální a často „neviditelné“ potravinové praktiky, jež jsou v zemích východní Evropy velmi rozšířené a rozvinuté, jako je symbióza velkých a malých farem, domácí produktivní zahrádkaření a sběr divokých plodů, představují právě takové alternativy. Změníme-li jejich rámování a přestaneme- li na ně nazírat jako na znak opožděné modernizace či jako na strategii chudších vrstev společnosti, můžeme je interpretovat jako moderní, inovativní, potravinovou resilienci a udržitelnost posilující alternativy.

V západních kontextech jsou při výzkumu takto rámovány, jsou tam však málo rozšířené. Aby se jejich výzkum stal teoreticky atraktivní, je nutné překonat uzavřenost vědecké komunikace o výzkumu těchto alternativ v rámci oblastních východoevropských studií, jež postrádají přesah do obecné literatury produkující teorii.

 

Poznámky

1) Jehlička P. et al.:, J. Rural Stud., 2020, DOI: 10.1016/j.jrurstud.2020.04.015

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Sociologie, Geografie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Jehlička

 

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...