Aktuální číslo:

2021/4

Téma měsíce:

Město

Tabák s kofeinem

(To je jiná káva)
 |  12. 6. 2008
 |  Vesmír 87, 371, 2008/6

Kofein nacházíme v desítkách druhů rostlin náležejících do více čeledí. Některé se díky jeho povzbuzujícím účinkům dočkaly značné obliby – káva (Coffea arabicaC. canephora), čaj (Camelia sinensis), cesmína paraguayská – maté (Ilex paraguayensis), guaraná (Paulinia cupana) a kola (Cola sp.).

Účinky tabáku (Nicotiana tabacum), který jeho uživatelé mají rovněž za povzbudivý, jsou vyvolány úplně jinou látkou, nikotinem. Navzdory osvětě, varování ministrů zdravotnictví a vysokému zdanění jeho spotřeba nijak zvlášť neklesá. Společná konzumace obou „životabudičů“, kávy a tabáku, je poměrně rozšířená. (Kdo nevěří, ať se podívá do některé z kaváren nebo restaurací, jež se dosud neprohlásily za nekuřácké.)

Tabák, jenž vedle svých „normálních“ látek produkuje i kofein, byl ale připraven s úplně jiným cílem než dopřát kuřákům, kteří si oblíbili spojení cigarety se šálkem kávy, náhradní řešení typu „dva v jednom“. Smyslem výzkumu, při němž byly do tabáku vneseny geny pro trojici enzymů odpovědných za přeměnu xanthinu 1) na kofein, bylo studium funkce tohoto alkaloidu v rostlině samotné. Modifikovaný tabák odpuzoval housenky lišaje tabákového (Manduca sexta) a některých dalších škůdců, odolával infekci virem tabákové mozaiky i bakterii Pseudomonas syringae. Spíše než o přímé působení může jít o dosud nerozpoznanou signální funkci kofeinu. Jeho produkce v pokusných rostlinách byla totiž poměrně nízká, 2) zato byla doprovázena stálou aktivací genů, které se účastní obrany rostliny při napadení patogeny a škůdci. Ochranné účinky byly pozorovány i u kontrol ošetřených roztoky kofeinu zevně, pro jejich dosažení ale musely být použity mnohonásobně vyšší koncentrace. Podle uveřejněných odhadů podlehne okolo 40 % celosvětové zemědělské produkce škůdcům a patogenům. Japonští autoři předpokládají, že by jejich zkušenosti mohly vést k přípravě odolnějších odrůd. Evropské odmítání geneticky modifikovaných zemědělských plodin se jim jeví jako pošetilost. (Plant Mol. Biol. 59, 221–227, 2005, Phytochemistry 69, 841–856, 2008, Phytochemistry 69, 882–888, 2008)

Poznámky

1) Xanthin patří mezi purinové báze, je jedním z meziproduktů při biosyntéze nukleových kyselin a vyskytuje se ve všech rostlinách.
2) Konkrétně 1,8–2,3 mikrogramu na gram čerstvé rostliny, tedy asi pětsetkrát méně než v kávovníku.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Spočítat to covidu

Spočítat to covidu

Martin Šmíd  |  5. 4. 2021
Představte si, že jste starosta středně velkého města a že ve vašem městě propukne epidemie. Musíte rozhodnout, co proti ní udělat. Na jedné...
Turbo-venkovy

Turbo-venkovy

Radan Haluzík  |  5. 4. 2021
Jak bude při současném tempu globalizace vypadat zapadlý venkov naší planety v budoucnosti, řekněme za čtvrt století? Ony vesničky ztracené vysoko...
Bublina českých dějin

Bublina českých dějin

Jan Urban  |  5. 4. 2021
„V otázkách tak důležitých může býti a jest zajisté stanovisko různé. Avšak domníváme se, že myšlenky právě projevené už pro svou přímosť a...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné