Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze

Kam po maturitě?
4. 12. 2008
 |  Vesmír 87, 878, 2008/12
komerční prezentace

Nejstarší a zároveň nejmodernější potravinářská a biotechnologická fakulta v České republice vznikla v dnešní podobě v roce 1952. Navazuje na téměř dvousetletou tradici výuky potravinářských oborů na Pražské polytechnice.

Fakultu potravinářské a biochemické technologie (FPBT) tvoří sedm ústavů, které pokrývají široké pole odborností – od potravinářských technologií přes nepotravinářské využití přírodních su rovin, biotechnologie, kontrolu che mické a mikrobiologické bezpečnosti potravin až po přípravu přírodních látek a jejich analog. Úroveň vědecké práce na FPBT je srovnatelná s předními světovými univerzitami, z nichž řada je našimi partnery ve výzkumných projektech.

Fakulta nabízí studium bakalářského (Bc.), magisterského (Ing.) a doktorského (Ph.D.) stupně. Kombinace teoretických a praktických disciplín a pružný studijní systém dávají studentům možnost sestavit si svůj vlastní program. Část studia mohou studenti absolvovat v zahraničí v rámci programu Erasmus.

Absolventi FPBT se uplatní jako odborníci ve výzkumných a vývojových laboratořích, jako experti a manažeři potravinářských, biotechnologických, farmaceutických a dalších podniků, v kontrolních a dozorových orgánech včetně celních či kriminalistických pracovišť i v klinických laboratořích.

Jaký obor bakalářského nebo magisterského studia zvolit?

Studium na FPBT se snažíme budovat tak, abychom byli schopni nabídnout vám právě to, co budete potřebovat v uvažované profesní kariéře. Při studiu se budete moci zapojit do aktuálně řešených projektů ve zvoleném oboru jak přímo na fakultě, tak v partnerských institucích, kterými jsou významné podniky potravinářského a farmaceutického průmyslu a ústavy AV ČR.

Následující přehled vám poskytne rychlou informaci o studijních oborech. 1)

Technologie potravin

Tradiční potravinářské technologie, detergenty a kosmetika. Vývoj nových potravinářských výrobků, funk čních potravin a doplňků stravy. Zavádění nových výrobních postupů a technologií. Vyšetřování vad potravin, identifikace příčin, analýza rizik. Optimalizace technologických postupů. Marketing a ekonomika potravinářských výrob, logistika, management.

Chemie a analýza potravin

Kvalita a bezpečnost potravin

Hodnocení nutriční a senzorické kvality potravinářských surovin a produktů. Posuzování zdravotní nezávadnosti potravin. Přírodní toxiny. Změny biologicky aktivních látek při zpracování potravin. Správná laboratorní praxe. Posuzování autenticity potravin, detekce falšování. Systémy managementu kvality a bezpečnosti ve výrobě a distribuci potravin. Legislativa ve výrobě a distribuci potravin, kontrola kvality a nezávadnosti. Výživa a výživová politika.

Chemie přírodních látek

Příprava nových látek odvozených od sacharidů, steroidů, nukleotidů, aminokyselin a dalších přírodních struktur použitelných v biologických a lékařských oborech. Speciální postupy v organické syntéze. Analytické a imunochemické metody. Izolace a charakterizace přírodních látek s fyziologickými účinky. Matematické modelování struktury a vlastností sloučenin.

Biochemie a biotechnologie

Obecná a aplikovaná biochemie

Biochemie od virů a mikroorganizmů přes rostliny až po biochemii patologických stavů člověka. Enzymologie, genové inženýrství, imunologie. Klinická biochemie – příprava pro práci v klinické laboratoři a výzkumu. Bioanalytické metody. Biochemie extrémofilů.

Mikrobiologie Obecná a aplikovaná mikrobiologie od virů a bakterií až k eukaryotům včetně přehledu jejich působení na rostliny a člověka. Detekce patogenů v potravinách a klinickém materiálu. Geneticky modifikované organizmy. Studium buněčné signalizace. Řešení struktury proteinů, cílení léčiv do nádorových tkání. Modifikace buněk pro technologické aplikace.

Biotechnologie Aplikace buněk v biotechnologických procesech – od tradičních kvasných výrob, jako jsou sladařství a pivovarství, lihovarství, vinařství, octářství a výroba mikrobní biomasy, až k technologiím využívajícím geneticky modifikované organizmy k produkci rekombinantních proteinů. Výroba biopaliv 1. a 2. generace ze zemědělských surovin a odpadů. Biodegradace kontaminantů a polutantů životního prostředí, bioremediace.

Do budoucna

Kromě výše uvedených programů a oborů fakulta připravuje nové bakalářské obory Biomedicínské inženýrství a Potraviny a výživa. Od září 2009 bude otevřen bakalářský program Biotechnologie léčiv.

Doufáme, že vás nabídka zaujala a že se s vámi na VŠCHT Praha setkáme.

Studenti FPBT se stávají členy výzkumných týmů a účastní se řešení aktuálních úkolů z oblasti potravinářského a biotechnologického výzkumu, molekulární bio lo gie a medicíny. Při práci používají špičko vé přístrojové vybavení.

Poznámky

1) Další informace naleznete na:

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...