Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze
Nejstarší a zároveň nejmodernější potravinářská a biotechnologická fakulta v České republice vznikla v dnešní podobě v roce 1952. Navazuje na téměř dvousetletou tradici výuky potravinářských oborů na Pražské polytechnice.
Fakultu potravinářské a biochemické technologie (FPBT) tvoří sedm ústavů, které pokrývají široké pole odborností – od potravinářských technologií přes nepotravinářské využití přírodních su rovin, biotechnologie, kontrolu che mické a mikrobiologické bezpečnosti potravin až po přípravu přírodních látek a jejich analog. Úroveň vědecké práce na FPBT je srovnatelná s předními světovými univerzitami, z nichž řada je našimi partnery ve výzkumných projektech.
Fakulta nabízí studium bakalářského (Bc.), magisterského (Ing.) a doktorského (Ph.D.) stupně. Kombinace teoretických a praktických disciplín a pružný studijní systém dávají studentům možnost sestavit si svůj vlastní program. Část studia mohou studenti absolvovat v zahraničí v rámci programu Erasmus.
Absolventi FPBT se uplatní jako odborníci ve výzkumných a vývojových laboratořích, jako experti a manažeři potravinářských, biotechnologických, farmaceutických a dalších podniků, v kontrolních a dozorových orgánech včetně celních či kriminalistických pracovišť i v klinických laboratořích.
Jaký obor bakalářského nebo magisterského studia zvolit?
Studium na FPBT se snažíme budovat tak, abychom byli schopni nabídnout vám právě to, co budete potřebovat v uvažované profesní kariéře. Při studiu se budete moci zapojit do aktuálně řešených projektů ve zvoleném oboru jak přímo na fakultě, tak v partnerských institucích, kterými jsou významné podniky potravinářského a farmaceutického průmyslu a ústavy AV ČR.Následující přehled vám poskytne rychlou informaci o studijních oborech. 1)
Technologie potravin
Tradiční potravinářské technologie, detergenty a kosmetika. Vývoj nových potravinářských výrobků, funk čních potravin a doplňků stravy. Zavádění nových výrobních postupů a technologií. Vyšetřování vad potravin, identifikace příčin, analýza rizik. Optimalizace technologických postupů. Marketing a ekonomika potravinářských výrob, logistika, management.Chemie a analýza potravin
Kvalita a bezpečnost potravinHodnocení nutriční a senzorické kvality potravinářských surovin a produktů. Posuzování zdravotní nezávadnosti potravin. Přírodní toxiny. Změny biologicky aktivních látek při zpracování potravin. Správná laboratorní praxe. Posuzování autenticity potravin, detekce falšování. Systémy managementu kvality a bezpečnosti ve výrobě a distribuci potravin. Legislativa ve výrobě a distribuci potravin, kontrola kvality a nezávadnosti. Výživa a výživová politika.
Chemie přírodních látek
Příprava nových látek odvozených od sacharidů, steroidů, nukleotidů, aminokyselin a dalších přírodních struktur použitelných v biologických a lékařských oborech. Speciální postupy v organické syntéze. Analytické a imunochemické metody. Izolace a charakterizace přírodních látek s fyziologickými účinky. Matematické modelování struktury a vlastností sloučenin.
Biochemie a biotechnologie
Obecná a aplikovaná biochemieBiochemie od virů a mikroorganizmů přes rostliny až po biochemii patologických stavů člověka. Enzymologie, genové inženýrství, imunologie. Klinická biochemie – příprava pro práci v klinické laboratoři a výzkumu. Bioanalytické metody. Biochemie extrémofilů.
Mikrobiologie Obecná a aplikovaná mikrobiologie od virů a bakterií až k eukaryotům včetně přehledu jejich působení na rostliny a člověka. Detekce patogenů v potravinách a klinickém materiálu. Geneticky modifikované organizmy. Studium buněčné signalizace. Řešení struktury proteinů, cílení léčiv do nádorových tkání. Modifikace buněk pro technologické aplikace.
Biotechnologie Aplikace buněk v biotechnologických procesech – od tradičních kvasných výrob, jako jsou sladařství a pivovarství, lihovarství, vinařství, octářství a výroba mikrobní biomasy, až k technologiím využívajícím geneticky modifikované organizmy k produkci rekombinantních proteinů. Výroba biopaliv 1. a 2. generace ze zemědělských surovin a odpadů. Biodegradace kontaminantů a polutantů životního prostředí, bioremediace.
Do budoucna
Kromě výše uvedených programů a oborů fakulta připravuje nové bakalářské obory Biomedicínské inženýrství a Potraviny a výživa. Od září 2009 bude otevřen bakalářský program Biotechnologie léčiv.Doufáme, že vás nabídka zaujala a že se s vámi na VŠCHT Praha setkáme.
Studenti FPBT se stávají členy výzkumných týmů a účastní se řešení aktuálních úkolů z oblasti potravinářského a biotechnologického výzkumu, molekulární bio lo gie a medicíny. Při práci používají špičko vé přístrojové vybavení.
Literatura
Články autorů z fpbt ve VesmíruVesmír 87, 579, 2008/9; 87, 598, 2008/9; 86, 98, 2007/2; 86, 763, 2007/12; 84, 221, 2005/4; 84, 740, 2005/12; 83, 154, 2004/3; 83, 531, 2004/9; 82, 392, 2003/7
Poznámky
- www.vscht.cz/homepage
- class="linkOut" href="http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/ustavy/index.html">www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/ust...
- class="linkOut" href="http://www.vscht.cz/main/studenti/dopbak/d.fpbt.html">www.vscht.cz/main/studenti/dopbak/d.fpbt.ht...
- class="linkOut" href="http://www.vscht.cz/main/studenti/magistri/prehledmag.html">www.vscht.cz/main/studenti/magistri/prehled...
- class="linkOut" href="http://vydavatelstvi.vscht.cz/">vydavatelstvi.vscht.cz/
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [239,55 kB]