Mikrobiologie
Máme mamutí bakterie
Více než milion let po smrti stepního mamuta víme, jaká bakterie sídlila v jeho kostech. Jde o mikrobiální klad Erysipelothrix, přítomný i u...
Neviditelní aktéři koloběhu živin 
Lesní ekosystémy hrají klíčovou roli v globálním cyklu uhlíku tím, že absorbují a dlouhodobě ukládají značné množství oxidu uhličitého...
Mikrobiom v ústech a deprese
Ústní mikrobiom tvoří až bilion bakterií a po střevním mikrobiomu je druhým největším mikrobiálním ekosystémem v těle. Existuje již více studií,...
Na stopě novým houbovým patogenům 
K popisu nemocí, které se nově objevují nebo rychle šíří v populaci, se používá anglický termín „emerging diseases“. Dnešní doba je právě pro ně...
Viditelná práce s neviditelnými organismy 
Všudypřítomné houby se hojně využívají v potravinářství, v biotechnologiích i medicíně. Přesto je většina z nich neznámá. Důkladně zmapovaný není...
Život bez bakterií 
Obor, který se zabývá odchovem zvířat v bezmikrobních a mikrobně definovaných podmínkách – gnotobiologie – je klíčem ke studiu vztahů mezi...
Nová zbraň proti rezistentním infekcím
Objev antibiotik znamenal revoluci v lékařské péči – bakteriální infekce se najednou staly léčitelnými. Bakterie se však dovedou rychle...
Ze střeva do chléva?
Oddělení je zaměřeno zejména na diagnostiku, epidemiologii a prevenci bakteriálních infekcí zvířat, včetně studia střevní mikroflóry a jejího...
Potraviny pod mikroskopem
Viry, bakterie, kvasinky a plísně jsou přítomny ve všech typech potravin. Patogenní bakterie nebo plísně v syrovém mase, mléce nebo ovoci...
Nebezpečí života za zrcadlem 
V prosinci 2024 publikovala skupina bezmála čtyřiceti vědců a vědkyň detailní technický článek doprovázený otevřeným dopisem, ve kterém varují...