Mikrobiologie
Na stopě novým houbovým patogenům 
K popisu nemocí, které se nově objevují nebo rychle šíří v populaci, se používá anglický termín „emerging diseases“. Dnešní doba je právě pro ně...
Viditelná práce s neviditelnými organismy 
Všudypřítomné houby se hojně využívají v potravinářství, v biotechnologiích i medicíně. Přesto je většina z nich neznámá. Důkladně zmapovaný není...
Život bez bakterií 
Obor, který se zabývá odchovem zvířat v bezmikrobních a mikrobně definovaných podmínkách – gnotobiologie – je klíčem ke studiu vztahů mezi...
Nová zbraň proti rezistentním infekcím
Objev antibiotik znamenal revoluci v lékařské péči – bakteriální infekce se najednou staly léčitelnými. Bakterie se však dovedou rychle...
Ze střeva do chléva?
Oddělení je zaměřeno zejména na diagnostiku, epidemiologii a prevenci bakteriálních infekcí zvířat, včetně studia střevní mikroflóry a jejího...
Potraviny pod mikroskopem
Viry, bakterie, kvasinky a plísně jsou přítomny ve všech typech potravin. Patogenní bakterie nebo plísně v syrovém mase, mléce nebo ovoci...
Nebezpečí života za zrcadlem 
V prosinci 2024 publikovala skupina bezmála čtyřiceti vědců a vědkyň detailní technický článek doprovázený otevřeným dopisem, ve kterém varují...
Co dělá kvasinkám vrásky 
Všechny živé buňky jsou ohraničeny plazmatickou membránou. Ta zdaleka není pouhou bariérou mezi buňkou a jejím okolím, ale vykonává i řadu...
Načervenale hnědý sníh
1905: Zvláštní sněžení pozorováno bylo 2. února 1904 ve Warrenu, městečku v Pennsylvanii. Ráno řečeného dne, jak dočítáme se v časopise „Science“,...
Bakterie váhá: obrana, nebo útok? 
Bakterie Pseudomonas aeruginosa, původce zápalů plic a dalších infekcí u pacientů s oslabenou imunitou, čelí dilematu: efektivně se šířit, nebo se...