Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024
i

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Jak se ladí imunitní tolerance?

Regulační role distribuční sítě antigenů v brzlíku
 |  9. 1. 2023
 |  Vesmír 102, 38, 2023/1

Pojem imunita je obvykle širokou veřejností vnímán jako tzv. „obranyschopnost“, tedy soubor obranných mechanismů, které nás chrání před patogeny. Imunitní systém má však kromě obranyschopnosti další, neméně důležité funkce, jejichž správné fungování zajišťují složité regulační mechanismy.

Jednou z těchto funkcí je monitorování správného fungování tělu vlastních tkání, podílení se na jejich opravě a zároveň na odstraňování poškozených či mrtvých buněk. Tato funkce imunitního systému se nazývá imunitní dohled a zahrnuje např. prevenci nebo potlačení vznikajících nádorů buňkami imunitního systému. Studium imunitního dohledu je dnes velkým tématem na poli nádorové imunologie, protože jeho cílená manipulace je základem rychle se rozvíjející biologické léčby nádorů.

Další esenciální funkcí imunitního systému je schopnost potlačení nežádoucích imunitních reakcí proti vlastním tkáním, střevní mikrobiotě či složkám živin, které přijímáme v potravě. Tato protektivní schopnost imunitního systému se nazývá tolerance a jejímu vytvoření a nastavení se v tomto článku budeme dále věnovat.

Selhání tolerančních mechanismů není zřídkavým jevem. V současné době je jedním z nejstudovanějších témat klinické imunologie vznik nespecifických střevních zánětů, které zahrnují Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu, jejichž prevalence celosvětově dosahuje v populaci zhruba 0,4 % a nadále se zvyšuje. Předpokládá se, že za vznikem těchto zánětů stojí nepřiměřená reakce imunitního systému proti střevní mikrobiotě. Ještě rozšířenějším onemocněním, které sužuje až 1 % světové populace, je celiakie neboli nesnášenlivost lepku (Vesmír 95, 428, 2016/7). Jejím spouštěčem je imunitní reakce proti peptidu gliadinu, který je obsažen v obilovinách, jako je např. pšenice, žito či ječmen. Tato onemocnění mají společné to, že kromě ztráty tolerance vůči neškodným, ale tělu cizím entitám, jako je mikrobiota či potrava, je doprovází i ztráta tolerance proti tělu vlastním tkáním. V případě, že selže tolerance vůči vlastním tkáním, hovoříme o tzv. autoimunitní reakci, která může vést až ke vzniku autoimunitního onemocnění (Vesmír 96, 198, 2017/4).

Podle Světové zdravotnické organizace trpí celosvětově téměř 4 % populace jedním z více než 80 autoimunitních onemocnění. Naprostá většina těchto onemocnění, zahrnujících např. roztroušenou sklerózu, revmatoidní artritidu nebo diabetes mellitus I. typu, vzniká souhrou genetické predispozice a vlivů vnějšího prostředí. Existují však i autoimunity, které vznikají následkem mutace v jediném genu. Příkladem takového onemocnění je multiorgánový autoimunitní syndrom APECED (Autoimmune polyendocrinopathy candidiasis ectodermal dystrophy) [1], který může mít celou řadu projevů. Jeho typickou manifestací je tzv. Addisonova choroba, která se projevuje autoimunitní destrukcí kůry nadledvin a hypoparatyreoidismem, tj. nedostatečnou funkcí příštítných tělísek, vyvolanou jejich autoimunitním poškozením. APECED se však velmi často projevuje i autoimunitou v trávicím traktu, oční rohovce, kůži či v pohlavních orgánech, kde může způsobovat neplodnost. Může být také doprovázen vznikem diabetu I. typu.

Nyní vidíte 16 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Imunologie

O autorech

Jiří Březina

Dominik Filipp

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...