Vysocí lidé mají lepší toleranci cukrů
| 4. 12. 2017Poznatky o psychologických i biologických (zdravotních) výhodách vyšších jedinců se v posledních deseti letech rychle množí. Na vzorku více než 2650 osob ve věku 45 až 70 let bylo prokázáno, že zatímco glykémie (koncentrace glukózy v krvi) na lačno je na tělesné výšce nezávislá, její hodnota 2 hodiny po standardním podání 75 g glukózy (oGTT, orální glukózový toleranční test) se významně liší. Muži i ženy s tělesnou výškou 154,5–168,5 cm (resp. 144,5–155,5 cm) měli glykémii o více než 1 mmol/l vyšší než muži a ženy s výškou 184,5–198,5 cm (resp. 170–182,5 cm). Při rozdělení do obvyklých kategorií podle relativní tělesné hmotnosti (BMI) byly tyto rozdíly významné pro osoby s normálním BMI a nadváhou, zatímco se stoupající obezitou se zcela setřely.
Autoři z finských univerzit a výzkumných center upozorňují, že interpretace oGTT bez zohlednění tělesné výšky a BMI je nepřesná. (Pozn. red.: Nemáme lepší, ale oGTT je jedno z nejméně validních vyšetření v současné medicíně.)
Rehunen s. K. j. et al., Diab. Med., DOI: 10.1111/dme.13382
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [623,02 kB]