Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

V nouzi poznáš přítele, ale když nouze skončí, je všechno jinak

 |  9. 7. 2015
 |  Vesmír 94, 385, 2015/7

Pomoc v nouzi není vlastní jen člověku, ale i řadě ostatních organismů, včetně rostlin.

Pro ně mohou být zmíněnou nouzí nepříznivé podmínky prostředí. Pro příklady nemusíme chodit daleko, spíše vysoko. Hlavně v nejvyšších horských polohách jsou rostliny často vystaveny stresujícím podmínkám a míra konkurence je minimalizována. Od určitých hodnot stresu jsou organismy dokonce schopné si vzájemně pomáhat. Klima však mění podmínky prostředí a s nimi doznávají změn i prospěšné vztahy.

Vzájemná, někdy pouze jednostranná podpora (viz rámeček) mezi rostlinami je kromě intenzity stresu a narušování závislá na typu prostředí, druhové příslušnosti a dalších okolnostech, k nimž patří i komplex klimatických změn (obr. 1). Vyšší teploty prostředí snižují míru teplotního stresu a umožňují rychlejší růst i zvýšení hustoty jedinců některých druhů, obvykle těch, jež zvyšují míru konkurence a nejsou moc nakloněny vzájemné podpoře.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Miroslav Zeidler

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D., (*1970) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na katedře ekologie a životního prostředí této fakulty se zabývá ekologií horských ekosystémů.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...