Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Cesta ke štíhlé postavě?

 |  10. 2. 2011
 |  Vesmír 90, 69, 2011/2

Když chcete shodit nějaké to kilo nadváhy, zaháníte také myšlenky na jídlo, protože se domníváte, že myšlenka na chutné jídlo posiluje touhu to jídlo také sníst? Pravděpodobně to není nejvhodnější přístup. Podle studie provedené na Univerzitě Carnegie a Mellona (Science 330, 1530, 2010/6010) bychom měli postupovat právě opačně: opakovaně si představovat, jak nějaké jídlo pojídáme.

V jednom z četných experimentů deklarovaných jako výzkum chuti uložili jedné části účastníků, aby si v mysli představili třikrát za sebou, jak ochutnávají lentilky, další skupina si totéž měla představit třicetkrát za sebou a konečně třetí skupina si v mysli měla např. představovat, že dává po jedné třicet lentilek na misku. Pak každý dostal misku s lentilkami a měl je ochutnat. A jednoznačně ti, co si představovali třicetkrát, že pojídají lentilku, si z misky vzali méně lentilek, než si brali z obou zbývajících skupin. Pokusné osoby přitom nevěděly, že experimentátoři sledují počet snědených lentilek.

V modifikovaném experimentu se zjišťovalo, zda na množství snědené potravy má vliv představa specifické potravy. Jedna skupina osob si měla opět představovat, že pojídají lentilky, druhá skupina, že pojídá kostičky čedaru. Každou skupinu ještě rozdělili na dvě části: jedni opakovali představu třikrát, druzí třicetkrát. A zjistilo se, že na množství snědené potravy má vliv jedině představa té cílové potravy, tj. když tyto skupiny dostaly misky s kostičkami sýra, tak jedině ti, co si představovali, že pojídají sýr, si z misky vzali méně kostiček sýra. Experimentátoři se domnívají, že různými modifikacemi experimentu vyloučili rušivé faktory, jako že někomu nechutná sýr či lentilky, nebo že pokusné osoby sledovaly energetický obsah potravy apod.

V jednom z experimentů, poté co si pokusné osoby měly představovat pojídání kostiček sýra, klikáním na obrázek kostičky sýra na obrazovce mohly získat po skončení experimentu další (skutečné) kostičky sýru a mohly se rozhodnout, kdy s klikáním skončí. A opět osoby, které si představovaly pojídání kostiček třicetkrát, měly menší zájem získat kostičky sýru.

Takže autoři z těchto protiintuitivních výsledků uzavírají: rozdíl mezi aktuální zkušeností a mentální představou zkušenosti je možná menší, než jsme se domnívali.

Zajímavé by bylo, zda by obdobné mentální představy fungovaly také u některých návykových látek (u alkoholu, kouření).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Tajemná „Boží země“ Punt

Tajemná „Boží země“ Punt uzamčeno

Břetislav Vachala  |  4. 12. 2017
Mnoho vzácného zboží starověkého Egypta pocházelo z tajemného Puntu, kam Egypťané pořádali časté obchodní výpravy. Odkud jejich expedice...
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...
Hranice svobody

Hranice svobody uzamčeno

Stefan Segi  |  4. 12. 2017
Podle listiny základních práv a svobod, která je integrovaná i v Ústavě ČR, jsou „svoboda projevu a právo na informace zaručeny“ a „cenzura je...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné