Aktuální číslo:

2018/10

Téma měsíce:

Navigace

Trochu silná káva

 |  7. 5. 2009
 |  Vesmír 88, 291, 2009/5

Kávových bobů se ve světě vyprodukuje 7,4 milionu tun ročně. Vedle jiných látek obsahují i nezanedbatelné množství tuku (11–20 %), který při průmyslové přípravě rozpustné kávy zůstává valnou měrou v pokrutinách. Tato hmota složením zhruba odpovídá sedlině (lógru), jež zůstane na dně šálku po klasickém „turkovi“. Využívá se jako přísada do kompostů a surovina pro výrobu palivových pelet. Studie Nevadské univerzity v Renu se zaměřila na využití tuku z kávových pokrutin pro pohonné hmoty. Vyvinutý postup je obdobou technologií pro přípravu „bionafty“ z jiných rostlin (tuky se extrahují hexanem a mastné kyseliny se alkalicky katalyzovanou transesterifikací převedou na metylestery). Poskytuje prý kvalitní palivo obsahující estery jak nasycených, tak nenasycených mastných kyselin, nadto stabilizované přírodními antioxidanty. Pokrutiny zbavené tuků se i nadále dají použít ke kompostování a na palivové pelety. Autoři tvrdí, že při komerčním využití obou složek (bionafty i kompostu) je uvedený postup ekonomicky uskutečnitelný a odhadují, že v celosvětovém měřítku by z tohoto zdroje mohlo plynout až 1,25 miliardy litrů paliva pro dieselové motory ročně. (J. Agric. Food Chem. 56 (24), 11757–11760, 2008; DOI: 10.1021/jf802487s)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK.V Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze se zabývá flavonoidy a steroidy. Podílel se na vývoji řady imunoanalytických metod pro tyto látky ve formátech RIA, ELISA a DELFIA.

Doporučujeme

Jsme na vrcholu, další vývoj je na nás

Jsme na vrcholu, další vývoj je na nás

Ondřej Vrtiška  |  12. 10. 2018
Co nám studium zaniklých civilizací může říct o té naší? I tomu se bude věnovat přednáška Učené společnosti ČR, kterou v úterý 16. října přednese...
Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Staří mořeplavci prý určovali polohu své lodi podle hvězd. Tato rozšířená romantická představa je ale nesprávná. Metoda astronavigace nikdy nebyla...
Jak se neztratit na moři

Jak se neztratit na moři

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Dle znamenitého pozorování Slunce a Měsíce shledávám naši zeměpisnou délku 178° 18' 30" západně od Greenwiche. Zeměpisná délka dle logu je 175°...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné