Pipidiesel
| 8. 10. 2009Kuřecí maso je potravina levná a oblíbená. Napadlo vás někdy nad úhlednými porcemi balíčkovaného masa v supermarketu, kolik odpadu vzniká při jejich výrobě a jaký je jeho další osud? Krmiva pro domácí zvířata, dusíkatá hnojiva… a co dál?
Tým Nevadské univerzity v Renu, který se nedávno zabýval přípravou bionafty z kávové sedliny (Vesmír 88, 291, 2009/5), zkoušel na palivo pro dieselové motory využít také tuk obsažený v kuřecím peří (tvoří přibližně 11 procent celkové hmoty). Tuk od peří oddělili horkou vodou, a pak zpracovali postupem obvyklým při přípravě bionafty z jiných zdrojů. Výsledný produkt se skládal z metylesterů kyselin palmitové, linoleové, olejové a stearové a svými vlastnostmi vyhovoval všem požadavkům na pohonné hmoty pro dieselové motory. Jen v USA by drůbežářský průmysl mohl dodat suroviny pro 630 milionů litrů paliva ročně, v celosvětovém měřítku by to prý mělo být 2,7 milardy litrů. (J. Agric. Food Chem. 57, 6163–6166, 2009, DOI: 10.1021/jf900140e)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [380,35 kB]