Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chromatografické sloupce z křemíku

 |  5. 8. 2001
 |  Vesmír 80, 476, 2001/8

Jestliže se při kapalinové chromatografii běžné sloupce ze silikagelových částeček nahradí pevnými sloupci z křemičitého materiálu, dělení probíhá rychleji a spolehlivěji. Křemičité sloupce (přesněji řečeno tyčinky) dodala po tříletém vývoji na trh firma Merck. Jsou vysoce porézní a kapalina jimi – i za nízkého tlaku – protéká velmi rychle. Tyčinka SpeedRod je 5 cm dlouhá a hodí se pro jednodušší dělení, tyčinka Chromolith Performance měří 10 cm. Dají se skládat do sérií až po celkovou délku 1 m. S tyčinkami Chromolith Performance lze oddělit třicet tři různých pesticidů za 15 minut, zatímco běžné chromatografické postupy na to potřebují hodinu. Podobně se při užití čtyř sériově zapojených tyčinek podařilo oddělit čtyři sloučeniny a další analýzou jejich šest barevných izomerů v barvivu získávaném ze semen oreláníku barvířského (Bixa orellana). Ten se pod názvem annatto používá v potravinářském průmyslu k přibarvování cukrovinek, másla, sýrů apod. Také se touto metodou dají za 3 minuty detegovat čtyři složky umělých sladidel. Je nepochybné, že chromatografické sloupce z křemičitého materiálu najdou zejména v potravinářské a farmaceutické analytice mnoho dalších uplatnění. (Food Engineering & Ingredients, prosinec 2000)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...