Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/10

Téma měsíce:

Konzervace

Obálka čísla

Nepříjemná choroba

 |  5. 11. 1999
 |  Vesmír 78, 656, 1999/11

Už v indickém eposu Mahábhárata z počátku našeho letopočtu se vypráví o krásné Satjávatí, která musela žít na okraji společnosti, protože zapáchala po rybině. Stejná diagnóza se připisuje Kalibanovi ze Shakespearovy Bouře. Tímto nedostatkem trpí malé množství lidí v každé zemi (ve Velké Británii asi 5000 osob). Zápach způsobuje trimetylamin. Jde o evolučně vzniklou obranu lidského organizmu proti otravě potravinami, např. hnijícími rybami. Zápach způsobuje trimetylamin. Ten vzniká i ve střevech zdravých lidí, jenže oxiduje na nezapáchající N-oxidový derivát. U osob se syndromem rybího zápachu tato přeměna neproběhne. Podobným genetickým defektem bývají postiženy i některé klony slepic, které snášejí vejce se zapáchajícím žloutkem.

Robert Smith z londýnské Imperial College zjistil gen bránící přeměně trimetylaminu u 3 ze 300 sledovaných lidí. Vada se dědí podle mendelovského recesivního vzoru. Syndrom rybího zápachu vznikne u potomků se dvěma kopiemi defektního genu, přechodně však mohou zapáchat i nositelé jedné kopie, jestliže snědí velké množství ryb nebo potravin obsahujících cholin. Podobně se to stává menstruujícím ženám a lidem trpícím hepatitidou či zhoršenou činností jater. Enzymem, který je za to odpovědný, je jedna monooxygenáza obsahující flavin. Mutací jediného páru jejích bází vzniká defektní enzym, který na přeměnu trimetylaminu nestačí. Jedinou pomocí je dieta bez ryb, červeného masa, žloutků, sýrů, čokolády a sóji, přípustnými potravinami jsou drůbeží maso, ovoce a zelenina. Lékaři musí léčit i psychické deprese, které pacienty s tímto syndromem pronásledují. (Wellcome News 19. 2. 1999)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Genetika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Michal Anděl  |  30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl  |  30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame uzamčeno

Anna Imbert Štulc  |  30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...