Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025

Aktuální číslo:

2025/9

Téma měsíce:

Cyklus

Obálka čísla

Nepříjemná choroba

 |  5. 11. 1999
 |  Vesmír 78, 656, 1999/11

Už v indickém eposu Mahábhárata z počátku našeho letopočtu se vypráví o krásné Satjávatí, která musela žít na okraji společnosti, protože zapáchala po rybině. Stejná diagnóza se připisuje Kalibanovi ze Shakespearovy Bouře. Tímto nedostatkem trpí malé množství lidí v každé zemi (ve Velké Británii asi 5000 osob). Zápach způsobuje trimetylamin. Jde o evolučně vzniklou obranu lidského organizmu proti otravě potravinami, např. hnijícími rybami. Zápach způsobuje trimetylamin. Ten vzniká i ve střevech zdravých lidí, jenže oxiduje na nezapáchající N-oxidový derivát. U osob se syndromem rybího zápachu tato přeměna neproběhne. Podobným genetickým defektem bývají postiženy i některé klony slepic, které snášejí vejce se zapáchajícím žloutkem.

Robert Smith z londýnské Imperial College zjistil gen bránící přeměně trimetylaminu u 3 ze 300 sledovaných lidí. Vada se dědí podle mendelovského recesivního vzoru. Syndrom rybího zápachu vznikne u potomků se dvěma kopiemi defektního genu, přechodně však mohou zapáchat i nositelé jedné kopie, jestliže snědí velké množství ryb nebo potravin obsahujících cholin. Podobně se to stává menstruujícím ženám a lidem trpícím hepatitidou či zhoršenou činností jater. Enzymem, který je za to odpovědný, je jedna monooxygenáza obsahující flavin. Mutací jediného páru jejích bází vzniká defektní enzym, který na přeměnu trimetylaminu nestačí. Jedinou pomocí je dieta bez ryb, červeného masa, žloutků, sýrů, čokolády a sóji, přípustnými potravinami jsou drůbeží maso, ovoce a zelenina. Lékaři musí léčit i psychické deprese, které pacienty s tímto syndromem pronásledují. (Wellcome News 19. 2. 1999)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Genetika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Pavel Potužák  |  1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním

Globální eliminace poliovirů očkováním uzamčeno

Vladimír Vondrejs  |  1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny

Do nitra Etny

Lukáš Krmíček  |  1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.