Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2Vesmírná škola 2

Články k tématu

Led

S vodním ledem a sněhem máme všichni osobní zkušenost, přesto o nich nevíme zdaleka všechno. Fyzikální chemikové stále odhalují mnohdy překvapivé vlastnosti různých forem ledu, geologové studují jeho přírodní formu všude od jihočeských rybníků po antarktický permafrost, biologové studují adaptace organismů obývajících toto specifické prostředí...

Dejte to k ledu. Ale ke kterému?uzamčeno

Dominik Heger  |  7. 1. 2019  |  Vesmír 98, 20, 2019/1
„A přece mě můj dobrý kůň ve vlasti přenesl přes široké jezero jako to za námi, a přitom si nesmočil ani chlup nad kopytem,“ řekl křesťanský rytíř...

Nedopsaný příběh červeného sněhu

Linda Nedbalová, Lenka Procházková  |  7. 1. 2019  |  Vesmír 98, 24, 2019/1
Červené zabarvení sněhu v horských a polárních oblastech způsobené masivním namnožením mikroskopických řas přitahuje pozornost od dávných dob....

Tisíc podob přírodního ledu

Radek Mikuláš  |  7. 1. 2019  |  Vesmír 98, 28, 2019/1
Přírodní led má patrně zdaleka nejvíc podob známých u nějaké přírodní krystalické látky. Nejznámější jsou sněhové vločky, kostrovité krystaly, o...

Permafrost v Antarktiděuzamčeno

Filip Hrbáček, Daniel Nývlt  |  7. 1. 2019  |  Vesmír 98, 30, 2019/1
Významnou složkou zemské kryosféry je společně s ledovci a mořským ledem také permafrost, jehož chování studujeme na antarktickém ostrově Jamese...

Další témata

Expedice

Počet článků tématu: 7

Kam až se do stala lidská noha? A kdy? Expedice jezuitů na americký kontinent, výpravy za poznáním a osídlením Papuy Nové Guiney, výzkum...

články k tématu →

Strach

Počet článků tématu: 5

Strach je jednou z nejsilnějších emocí. Jeho každodenní přítomnost si mnohdy neuvědomujeme, přesto ovlivňuje naše životy v přítomnosti i...

články k tématu →

Konzervace

Počet článků tématu: 5

Konzervy všeho druhu lidem pomáhaly přežít zlé časy, mořeplavcům podnikat cesty do neznáma, vojevůdcům vyhrávat války… Dodnes umožňují...

články k tématu →