Je technologie CRISPR/Cas9 nebezpečná?
| 9. 11. 2022Nová studie španělských vědců ukazuje, že cílené zásahy do dědičné informace pomocí metody CRISPR/Cas9 může zvyšovat rizika vzniku nádorového bujení. Je tzv. editace genomu bezpečná? A jaká rizika při jejím používání hrozí?
Zvukovou přílohu Vesmíru můžete přehrávat také na SoundCloudu |
---|
Zdroje:
Álvarez Miguel M., Josep Biayna, Fran Supek: TP53-dependent toxicity of CRISPR/Cas9 cuts is differential across genomic loci and can confound genetic screening. Nature communications 13.1: 1-14, 2022, DOI: 10.1038/s41467-022-32285-1
Haapaniemi Emma et al.: CRISPR–Cas9 genome editing induces a p53-mediated DNA damage response. Nature medicine 24.7: 927-930, 2018, DOI: 10.1038/s41591-018-0049-z.
Charlesworth Carsten T. et al.: Identification of preexisting adaptive immunity to Cas9 proteins in humans. Nature medicine 25.2: 249-254, 2019, DOI: 10.1038/s41591-018-0326-x.
Kim Sojung et al.: CRISPR RNAs trigger innate immune responses in human cells. Genome Research 28.3: 367-373, 2018, DOI: 10.1101/gr.231936.117.
Nakajima Osamu, Tomoko Nishimaki-Mogami, Kazunari Kondo: Cas9 in genetically modified food is unlikely to cause food allergy. Biological and Pharmaceutical Bulletin 39.11: 1876-1880, 2016, DOI: 10.1248/bpb.b16-00542.